Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nordijska hoja

nordijska-hoja-tehnikaVečer v nedeljo, fit: Nordijska hoja: Palice v roke in pot pod noge

Hoja s palicami prizanaša sklepom, aktivira petdeset odstotkov mišic in je bistveno bolj koristna od klasične hoje. Zlasti priporočljiva je za ljudi s prekomerno telesno težo, ki imajo težave s sklepi.
Nordijska hoja ima svoje privržence po vsem svetu in je postala gotovo eden najbolj prepoznavnih rekreacijskih športov. Sprehajalci, opremljeni samo s športnimi copati in tankimi palicami, hodijo hitro in vse se odvija v tišini, razen značilnega zvoka kljuvanja vrhov palic po asfaltu ali betonu. Čeravno planinci in sprehajalci v naravi redno uporabljajo palice, narejene iz drevesnih vej, ali planinske, ki so po obliki in sestavi materiala podobne tistim za alpsko smučanje, gre v tem primeru za povsem drugačen šport oziroma bolje rečeno telesno aktivnost, ki se je v vse večjem številu poslužujejo različno stari rekreativci. Ta priljubljena aktivnost se imenuje Nordic Walking (nordijska hoja) in je postala množična po vsem svetu.
Nordijska hoja je leta 1997 nastala na Finskem iz nordijskega teka na smučeh. V bistvu je to posebni trening, sestavljen iz hoje in razgibavanja ob pomoči palic. Ta rekreacijski šport je dokaj mlada športna veščina, ki se je lahko nauči vsak, skoraj povsem neodvisno od predhodnih telesnih sposobnosti. Nordijsko hojo priporočajo zlasti osebam s prekomerno telesno težo, ki imajo težave s hrbtom in sklepi. Ker pa je to raznoliki šport, ki varuje organizem ter z različnimi tehnikami omogoča različno intenzivnost treninga, je alternativna obliko, ki je zanimiva tudi za profesionalne športnike, ljubiteljske športnike in rekreativce.

Idealna vadba za celotno telo
nordijska-hoja-tehnikaMed nordijsko hojo je poraba energije večja za 40 do 50 odstotkov v primerjavi z običajno hojo. Strokovnjaki nordijsko hojo skoraj enačijo s tekom. Petnajst minut nordijske hoje je namreč enakovredne dvanajstim minutam klasičnega teka. Telo med nordijsko hojo v eni uri pokuri 400 kalorij, medtem ko med običajno hojo pokuri samo 280 kalorij. Pri nordijski hoji se telesna teža razporedi na noge in palici, zato so bistveno manj obremenjeni hrbtenica, kolena in sklepi. Palici pa ob tem omogočata občutek varnosti in stabilnosti.
Med nordijsko hojo je izjemno pomemben položaj telesa. Sprednji del telesa mora biti poravnan, pri čemer so trebušne in hrbtne mišice iztegnjene. Osnovni korak se izvaja tako, da se z rokama maha izmenično naprej ravno obratno od premikanja nog (leva noga - desna roka). Pri tem predel ramen in predel kolkov rotirata medsebojno v nasprotni smeri.
Na naprej pomaknjeno nogo se opirate tako, da najprej stopite na peto, nato pa s celotnim stopalom do prstov (nikoli ne smete stopiti samo na prste). Dlan, ki je za telesom, mora biti povešena in razprta, medtem ko mora biti dlan, ki je pred telesom in s katero zapičite palico, med zamahom zaprta v pest. Palico pri vsakem koraku pičite v približno sredino koraka oziroma pod kolk - in to točno v sredino med prsti in peto sprednje noge.
Tehnika nordijske hoje ni zahtevna in jo lahko vsak osvoji v kratkem času. Gre za enega najlepših načinov preživljanja prostega časa v naravi. Poskusite in morda boste tudi vi že kmalu tako očarani in boste postali zagrizeni ljubitelji nordijske hoje. (nr)


Finska pogruntavščina

Plusi nordijske hoje
• Za 40 do 50 odstotkov učinkovitejša kot hoja brez palic
• Učinkovito vpliva na sproščanje napetosti v predelu ramen in zatilja
• Preprečuje osteoporozo in artritis
• Upočasnjuje proces staranja
• Vpliva na gostoto kosti in gibljivost telesa
• Vzpostavlja ravnotežje duha in telesa
• Izboljša splošno vzdržljivost in vzdržljivost mišic
• Izboljša telesno držo in ravnotežje
• Poveča delovanje ven
• Izboljša limfni sistem
• Vadba za zdržljivost, moč, gibčnost, koordinacijo
• Zmanjšuje posledice poškodb
• Kolena in sklepi se manj obrabijo
• Zmanjšuje degeneracijo kolkov, kolen in stopal
• Uporabimo 90 odstotkov mišic

Oprema
- Palice za nordijsko hojo
- Kakovostni čevlji ali športni copati za hojo
- Proti vremenskim vplivom odporna oblačila
- Rokavice
- Steklenica za vodo

Vecer.si 23.07.2017
 Nordijska hoja: Palice v roke in pot pod noge

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije