Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Z zlomljenim zapestjem

02.05.2017 15:18
FOTO: Z zlomljenim zapestjem in s krvavečo glavo obležala v jami

Foto: Sandi Vidrih, Maks Merela in Damijan Šinigoj


Delo, 03.04.2017

četrtek, 4. maj 2017, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 1058

Slovenske novice: ... in s krvavečo glavo obležal v jami 
Slovenske novice: Marica sedem ur med življenjem in smrtjo Delo

V akciji je sodelovalo 19 pripadnikov jamarske reševalne službe iz reševalnih centrov Novo mesto, Ljubljana, Kranj in Postojna.

ČRNOMELJ – Iz Bele krajine prihaja zgodba o sreči v nesreči, ki jo je pri padcu v petindvajset metrov globoko jamo Brezno imela pogrešana ženska. Dogajalo se je včeraj, na praznik dela, ko so, kot je zapisal jamarski reševalec in vodja intervencije Damijan Šinigoj, okoli 10. ure Jamarsko reševalno službo Slovenije prosili za pomoč pri iskanju pogrešane osebe, za katero so sumili, da bi lahko padla v jamo Brezno pri cerkvi v kraju Špeharji v občini Črnomelj.

Odpadki pomagali in ovirali

Šinigoj opisuje: »Jamar reševalec se je v brezno spustil ob 11.20 in kmalu sporočil, da se pogrešana oseba nahaja v jami in da je živa. Takoj se je sprožilo alarmiranje jamarske reševalne službe, v brezno pa se je spustil še en jamar reševalec in skupaj sta poškodovani osebi nudila prvo pomoč. Vhodno vertikalno brezno jame z dokaj širokim vhodom je globoko okoli 25 metrov, na dnu pa se jama nadaljuje s strmim meliščem, ki je dokaj onesnaženo z različnimi odpadki in vejevjem, kar je poleg neverjetne sreče verjetno tudi pripomoglo k preživetju poškodovanke, predvsem večji kosovni odpadki pa so reševanje še dodatno otežili.«

Večji rani na glavi sta krvaveli

»Reševalca sta ob robu dvorane očistila prostor, kamor sta potem premaknila poškodovanko in jo polegla na transportni vreči in jamarski kombinezon, ki ga je slekel eden od reševalcev, da se ni še bolj podhladila, potem pa sta oskrbela dve večji rani na glavi, ki sta krvaveli in imobilizirala zlomljeno roko v zapestju. V jamo smo potem poslali še nekaj odej in to je bilo vse, kar smo lahko storili do prihoda zdravnice jamarske reševalne službe. Ker pa je ženska vse bolj tožila zaradi bolečin, tudi v prsih, kolku in gležnju, smo z vrvno tehniko v jamo spustili medicinskega tehnika nejamarja, ki ji je dal nekaj za omilitev bolečin ter preveril še ostale poškodbe in jih oskrbel, kolikor jih je lahko. Do 13. ure so bili vsi jamarski reševalci iz štirih reševalnih centrov na kraju dogodka in so že postavili vse reševalne manevre, zdravnica Vesna Milojević, jamarska reševalka, pa se je v jamo spustila ob 13.40,« opisuje reševanje vodja intervencije.

Posredovalo 19 jamarjev, tudi policisti in gasilci

Poškodovanko so stabilizirali in spravili na nosila, izvlek se je začel ob 14.23, po sedmih minutah so bila nosila zunaj, poškodovanko so prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj ter kasneje ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Zadnja jamarska reševalka je iz jame prišla ob 15. uri, v akciji pa je sodelovalo 19 pripadnikov jamarske reševalne službe iz reševalnih centrov Novo mesto, Ljubljana, Kranj in Postojna. Vključeni so bili tudi policisti PU Novo mesto, gasilci PGD Črnomelj, Vinica, Stari trg, Prelesje, Sinji Vrh in Radenci.


Podrobnosti o pogumni akciji reševalcev bomo predstavili v tiskani izdaji Slovenskih novic.

Slovenske novice, 03.05.17 09:23: 
FOTO: Marica sedem ur med življenjem in smrtjo

Enainšestdesetletnica pristavila kosilo, nato odšla v gozd in padla 25 metrov globoko.

ŠPEHARJI – V ponedeljek, 1. maja, okoli desete ure dopoldne je na Jamarski reševalni službi zazvonilo, policija je zaprosila za pomoč pri iskanju pogrešane osebe, za katero so sumili, da bi lahko padla v jamo Brezno pri kraju Špeharji v občini Črnomelj.

Brata sta okoli sedme ure zjutraj pogrešila 61-letno mater Marico Štravs, ki se ni odzivala na klice. Da je nekaj hudo narobe, sta posumila potem, ko sta v kuhinji na prižganem štedilniku opazila polne lonce. Mati je za praznik dela navsezgodaj pristavila za kosilo, tako kot so to nekoč počele skrbne gospodinje.

Poklicala sta policijo in kmalu je nekaj deset reševalcev in gasilcev začelo reševalno akcijo. Preiskovali so bližnjo Kolpo in gozd, kjer sta dva znana vhoda v kraško jamo.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete ...

Oznake: JAM
eXTReMe Tracker