Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 27.04.17

Primorski dnevnik: SK Devin ... Po medvedovih stopinjah / Kluže-Brestovec prijave še do sobote / V nedeljo tradicionalni prvomajski nočni pohod na Kokoš

SK Devin ... Po medvedovih stopinjah

Turistično društvo Brezpotja iz Kočevja je, letos četrtič, organiziralo vzdržljivostni pohod po Roški poti »Po medvedovih stopinjah«, ki vodi pohodnike skozi mogočne gozdove Kočevskega roga. Znak pohoda je izrisana medvedja šapa na belem polju, ki označuje krožno pešpot. Pohoda se je udeležila tudi skupina pohodnikov SK Devin. Izhodišče in zaključek celotnega pohoda je bilo pri Kočevskem jezeru. Pohod je dolg 61,5 km. Polovica pohoda, v dolžini 32,5 km, pa se je zaključila pri Žagi Rog kjer je bilo poskrbljeno za prevoz do prireditvenega prostora ob jezeru. Pešpot se odvija na območju, ki je bilo nekoč strateški del Svetega rimskega cesarstva, med drugo svetovno vojno pa je tu delovala Baza 20, ki je je bila glavna baza izvršnega odbora OF. Pragozdovi in gozdovi, kjer uspeva v glavnem bukev in jelka, omogočajo preživetje rjavega medveda, volka in risa. Pot pelje mimo gozdnega rezervata Pugled - Žiben, kjer porušeni zidovi nekdanje kočevarske vasi neme pričajo o moči narave. Z razglednega stolpa na vrhu Roga se nam odpre pogled na prostranstvo gozdov.

Na pohodu si lahko ogledate tudi ostanke parne žage, ki so jo leta 1894 zgradili veleposestniki Auerspergi. Za potrebe žage so lastniki postopoma zgradili železnico za prevoz lesa, ki je delovala do leta 1936.

Pot ponuja izkušnjo tišine in miru med stoletnimi orjaki, pa tudi športni izziv za tiste, ki si upajo dotakniti mej svoje vzdržljivosti.

Kluže-Brestovec prijave še do sobote

V okviru pobude Sabotinske družne poti se bo prihodnji teden odvijal pohod Kluže-Brestovec z zaključno prireditvijo na Vrhu, v nedeljo, 7. maja. Pohodniki bodo v štirih dneh, od četrtka do nedelje, prehodili kar dolgo pot skozi kraje in območja, kjer je potekala soška fronta. Prvi dan (start bo ob 7. uri pri trdnjavi Kluže) bodo prehodili pot do Idrskega pri Kobaridu, kjer bodo prenočili. V petek jih čaka vzpon na Kolovrat do planinskega doma pod Ježo, kjer bodo drugič prenočili. V soboto pozno popoldne bodo prispeli v Števerjan, do doma na Bukovju. Zadnji del štiridnevnega pohoda bo v nedeljo in sicer na odseku med Števerjanom in Vrhom. Udeleženci bodo šli na pot ob 7. uri izpred kulturnega doma na Bukovju, prečili bodo Kalvarijo, od koder bodo sestopili v Podgoro in se preko mostiča usmerili v Stražce mimo razstavišča na Rojcah ob soškem bregu proti Sovodnjam in naprej v Gabrje. Na Vrh se bodo odpravili po stezi, ki se začenja pri gabrski cerkvi. Okrog 12. ure bodo na Vrhu, pri jamarskem domu. Po krajšem počitku in kosilu se bodo odpravili še na Debelo grižo, se spustili v Martinščino, do spomenika madžarskim vojakom in se nato usmerili proti Brestovcu. Pri obnovljenih strelskih jarkih bo ob 16. uri krajši kulturni spored z odprtjem fotografske razstave in nastopom pevskih zborov. Prireditev se bo sklenila z družabnostjo. Celoten pohod traja okrog osem ur (vključno s postanki). Pohodniki se lahko pridružijo tudi na vmesnih točkah (pred sejmiščem, pri telovadnici v Sovodnjah in pri cerkvi v Gabrjah).

Udeležba je na lastno odgovornost. Za pohodnike na prvih etapah je obvezna prijava, najkasneje do sobote 29. aprila (tel. 0481/884226 - Silvan) in to zaradi rezervacije prenočišča in drugih logističnih zadev. Udeležba je na lastno odgovornost. Pohodnike bo spremljal društveni kombi. Pri pobudi sodelujejo ZSKD, SPDG, Skupina 75 ter planinska društva Nova Gorica, Brda in goriška sekcija CAI.

V nedeljo tradicionalni
prvomajski nočni pohod na Kokoš

Tudi letos bodo vaške organizacije iz Bazovice organizirale tradicionalni Prvomajski nočni pohod na Kokoš, ki je s 674 m najvišji vrh v tržaški pokrajini. Ob 20.30 bo pri kalu prižig tabornega ognja. Start pohoda bo ob 21.15. Ob prijavi na pohod, vsak udeleženec prejme priložnostno ožigosano izkaznico. Na vrhu bodo pohodniki dvignili rdečo zastavo. Nato bo sledila »fešta« v koči na Kokoši. Kdor ne bo nazdravil, bo v spremstvu pripešačil do startne točke v Bazovici. Na dan 1. maja bo v Bazovici ob 7. uri budnica, na kateri bo igrala godba na pihala Viktor Parma iz Trebč. Pred tem bo trebenska godba ob 6. urio zaigrala na Padričah, ob 6.30 pa še v Gropadi.

27.04.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije