Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Razširjena SPP

29.03.2017
Razširjena SPP z Gorazdom Goriškom
in lesene skulpture Frančka Kneza


G-L: "Gorniška potepanja"
   Gorazd Gorišek (200 objav)

Vabilo na predavanje ... (PDF 209 kB)

 

petek, 31. marec 2017, ob 10:29, Franci Savenc, ogledov: 789

z Gorazdom Goriškom in lesene skulpture Frančka Kneza
Danes
ob 18. uri v Večnamenskem domu Rimske Toplice.

Knjižnica Laško (Enota Rimske Toplice) in Planinsko društvo Rimske Toplice vabita na predavanje Gorazda Goriška ob projekciji fotografij Razširjena slovenska planinska pot in slovenski dvatisočaki, ki bo v petek, 31. marca, ob 18. uri v Večnamenskem domu Rimske Toplice.
V knjižnici je na ogled tudi razstava lesenih skulptur domačina Frančka Kneza

Gorazd Gorišek (1976) je zaposlen na mednarodnem oddelku Pošte Slovenije v Ljubljani. Izhaja iz občine Rimske Toplice, natančneje iz Lokavca. Gorski svet je spoznaval že v mladih letih v strminah domačega Posavskega hribovja. Kasneje je z ženo in otroki pričel sistematično raziskovati slovenske gore: od sredogorskih ciljev, zavarovanih poti v visokogorju in zelo zahtevnih brezpotij do plezalnih smeri.

Svojo publicistično pot je začel na osrednjem slovenskem gorniškem portalu Gore-ljudje. S številnimi članki sodeluje v Planinskem vestniku, kjer je kot zunanji sodelavec deloval tudi v uredniškem odboru revije in pripravil vodnik o gorah nad Bohinjem. Od l. 2013 je član uredništva Planinske založbe ter Odbora za založništvo in informiranje pri Planinski zvezi Slovenije. Trenutno pripravlja vodnik o markiranih poteh na otoku Krku ter vodnik po zasneženih vrhovih Slovenije in zamejstva.

Novembra 2014 je izšel Goriškov knjižni prvenec, vodnik po Razširjeni slovenski planinski poti. Slovenska planinska pot, najstarejša slovenska vezna pot, je bila leta 1966 razširjena z dodatnimi cilji. Tako je nastala Razširjena Slovenska planinska pot, ki obišče cilje po vsej Sloveniji, od najtežje dostopnih markiranih vrhov v visokogorju, preko vrste gozdnatih hribov do gričev blagega severovzhoda. V vodniku je predstavljenih 44 ciljev Razširjene Slovenske planinske poti, in sicer poleg glavnega opisa tudi drugi mogoči pristopi na isti cilj, ki so lahko vabilo še za nadaljnje obiske. Knjigo odlikuje tudi prenovljena, še bogatejša grafična podoba, ki je bila na Knjižnem sejmu v Ljubljani nagrajena kot najlepša knjiga v kategoriji poljudnih knjig.

Gorazd Gorišek bo na večeru najprej povedal nekaj o zgodovini slovenske planinske poti in njenega razširjenega dela, nato bo ob fotografijah predstavil celotno razširjeno planinsko pot in spregovoril o manj znanih slovenskih dvatisočakih in svojem dolgoletnem druženju z njimi.

Od tega tedna naprej je v knjižnici na ogled razstava lesenih skulptur domačina Frančka Kneza. Lepo vabljeni, da ogled združite z obiskom planinskega predavanja.

Planinec, ki se bo povzpel na katerega od ciljev Razširjene slovenske planinske poti, se bo domov vrnil obogaten z lepimi doživetji. 

Vir: PZS.si 

eXTReMe Tracker