Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.03.17

GRS v dveh akcijah

Ob 13.20 je na strmem pobočju okoli 100 metrov pod vzletiščem Lijak v občini Nova Gorica strmoglavil tuji zmajar. Aktivirani so bili reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina in reševalci za hitre reševalne intervencije HPS pri MO Nova Gorica, ki so s klasično tehniko poškodovanca potegnili iz strmine in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovanega odpeljali v SB Dr. Franca Derganca v Šempeter pri Gorici.
Ob 18.09 je na Krasjem vrhu v občini Tolmin zasilno pristal jadralni padalec. Reševalci GRS Postaje Tolmin so lažje poškodovanega padalca pospremili v dolino in ga odpeljali v ZD Tolmin.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno jasno. Ponekod bo pihal južni do jugozahodni veter.
V soboto bo sončno. Pihal bo južni do jugozahodni veter.
V nedeljo bo večinoma sončno, popoldne lahko v hribovitem svetu nastane kakšna kratkotrajna ploha.
V ponedeljek bo dopoldne delno jasno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem plohami ter kakšno nevihto. Zapihal bo severovzhodni veter.

OPOZORILO: Zaradi trenutnih razmer svetujemo skrajno previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar. Obenem še opozarjamo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi v petek zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se zaradi dnevnega segrevanja ter sončnega sevanja predvsem na prisojnih pobočjih poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom na osončenih legah. Na strmejših pobočjih so možni talni plazovi mokrega snega. Sneg je, razen v osojah visokogorja, kar dobro preobražen. Snežna odeja je danes v petek zjutraj večinoma pomrznjena in trda, lahko tudi poledenela. Čez dan se zlasti na osončenih legah ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, na vetru izpostavljenih legah je marsikje tudi v visokogorju kopno. V petek in soboto se bo nadaljevalo precej jasno in toplo vreme. V soboto bo pihal jugozahodni veter. Ledišče je danes v petek na višini naših najvišjih vrhov, v soboto pa bo med 2600 in 2800 metri nad morjem. V nedeljo bo nekaj več oblačnosti, 0 stopinj bo na nadmorski višini med 2400 in 2600 metrov. Rahle padavine popoldne niso povsem izključene. Predvsem v vzhodnem delu Julijskih Alp ter v Kamniško Savinjskih Alpah bo ponekod lahko tudi megleno. Tudi v ponedeljek bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe, nekoliko hladneje bo.
Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur se čez dan predvsem pod vplivom sonca nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Snežna odeja se hitro tali. S strmih pobočij se lahko sproži kakšen plaz mokrega snega, lahko tudi talni, saj je snežna odeja nižje premočena do tal. Večjih sprememb lavinskih razmer do ponedeljka ne pričakujemo.

31.03.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije