Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Poceni

  28.03.2017 07:00
Poceni prevzem za vzpon Golt


Gondola iz Žekovca na Golte in Mozirsko planino.
Foto: Tadej Regent

četrtek, 30. marec 2017, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 506

Delo - Brane Piano: ... prevzem za vzpon Golt

Po dokapitalizaciji Sicom Invest, novi večinski lastnik turističnega centra, napoveduje razvoj.

Mozirje – Že letos bodo v letno-zimskem turističnem centru Golte dokončali apartmajsko naselje, v naslednjih letih pa se bodo na Mozirski planini in v dolini lotili povečanja prenočitvenih zmogljivosti, na Golteh bodo zgradili dodatne žičnice, privabiti pa želijo več tujih gostov. Tako vsaj po prevzemu večinskega lastniškega deleža Golt napoveduje direktor Sicoma Investa Samo Krivic.

Sicom Invest v lasti Sandija Brezovnika, tudi častnega konzula Ukrajine v Sloveniji, je do 76-odstotnega deleža Golt prišel poceni. V dokapitalizacijo družbe, ki se vrsto let spopada z izgubami in zadolženostjo in ki je hlastno iskala dokapitalizacijo, je vložil 450.000 evrov, od tega 200.000 evrov v denarju, preostanek pa s stvarnim vložkom oziroma odkupom terjatev od bank upnic. To je bilo mogoče, ker so lastniki Golt leta 2015 pri reševanju likvidnosti družbe osnovni kapital zmanjšali za kar 8,15 milijona evrov.

Z vstopom Sicoma Investa se je v Golteh na samo 16,5 odstotka zmanjšal lastniški delež Skupine Premogovnik Velenje, ki je bil do februarja večinski lastnik Golt. Z manjšimi deleži ostajajo solastniki Golt, katerih osnovni kapital zdaj znaša 587.000 evrov, podjetja iz ožje regije in bližnje občine.

Vključitev v Ekohotele Evrope

Skupščina Golt je lani novembra po neuspeli notranji razpisala odprto dokapitalizacijo, Dokapitalizacijo Sicoma Investa pa so lastniki na skupščini potrdili letos februarja. Krivic pravi, da so Golte pregledovali že od lanskega avgusta, septembra pa so začeli oblikovati novo poslovno strategijo.

Zdaj, dva tedna po objavi »prevzema« z dokapitalizacijo, so razvojne načrte razkrili. »Sam hotel nameravamo do konca leta 2017 vključiti v eno od največjih evropskih združenj Ekohoteli Evrope, ob prenovi poslovanja pa bomo izvajanje nekaterih poslovnih funkcij – računovodstva, pravne podpore in drugega – prenesli na druge izvajalce,« pravi direktor Sicoma Investa.

Že od aprila do konca junija bodo obnavljali hotel in kočo Trije ploti, zato bodo sprejemali le dnevne obiskovalce, 50 prenočišč pa bo na voljo v Mozirski koči. Ker novi večinski lastnik želi ohraniti in nadgraditi vpetost v lokalno okolje, pa so v novi petčlanski nadzorni svet imenovali tudi predstavnika Občine Mozirje. Direktor turističnega centra ostaja Ernest Kovač.

Čeprav nekateri mediji navajajo, da bi za prevzemom zaradi Brezovnikovih poslovnih vezi lahko tičal ukrajinski kapital, je to, tudi če drži, povsem brezpredmetno. Nihče izmed notranjih lastnikov Golt se doslej ni odločil za izdatnejšo dokapitalizacijo, banke terjatev niso preoblikovale v lastniške deleže, večinski lastnik Premogovnik Velenje pa svoj delež že dalj časa prodaja. 

eXTReMe Tracker