Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.02.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek dopoldne se bo zjasnilo, popoldne bo pretežno jasno.
V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo jugozahodni veter.
V sredo in četrtek bo pretežno oblačno, predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. V severovzhodni Sloveniji bo še delno jasno. Pihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost pred snežnimi plazovi nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarnejša strma pobočja in mesta z napihanim snegom. Čez dan se ob sončnem vremenu snežna odeja na osončenih legah ojuži in dodatno nekoliko labilizira, ponoči pa pomrzne. V senčnih legah zaenkrat sneg ostaja večinoma suh, mehak in slabo preobražen.

V noči s petka na soboto je zapadlo od 5 do 15 cm snega, meja sneženja se večinoma ni spustila pod nadmorsko višino okoli 1200 m oz. pod njo ni zapadla omembe vredna količina snega. Večjih zametov ob sneženju ni bilo. Tudi ohladilo se je, tako da je bila temperatura večinoma pod ničlo. Le na prisojnih pobočjih se je čez dan sneg nekoliko ojužil in se zato tudi hitreje sesedal. Sneg je na površini še večinoma mehak, v sredogorju pa predvsem na osončenih legah ponekod že skorjast. Na vetru izpostavljenih legah je novi sneg ponekod spihan do stare podlage. Snega v gorah ni prav veliko, višina snežne odeje je precej neizenačena.

V ponedeljek popoldne se bo počasi jasnilo, dotekati bo začel toplejši zrak. Do večera se bo nulta izoterma dvignila do nadmorske višine okoli 1600 ali 1700 m. V torek bo zmerno do pretežno oblačno, nekoliko več sončnega vremena bo popoldne. Pihal bo zmeren zahodni do severozahodni veter. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2200 m. V sredo in četrtek bo bolj oblačno v zahodnem in južnem delu Julijskih Alp, v četrtek bo oblačnost segla še nekoliko dlje v notranjost Slovenije. Več jasnine bo proti vzhodu. Pihal bo nekoliko okrepljen jugozahodnik. Manjše padavine se bodo začele pojavljati predvsem v četrtek na zahodu, meja sneženja bo med 1000 in 1200 m nadmorske višine. V petek se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo spuščala. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, hitreje na prisojnih pobočjih ter na planotah. Tam se bo pod vplivom sonca čez dan sneg ojužil, ponoči pa pomrznil, a zaradi vetra ni nujno, da povsod.

Snežna odeja bo tako sredi dneva in popoldne nekoliko bolj labilna, takrat bo večja možnost, da sprožite snežni plaz predvsem na strmih, južnih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom.
Tudi v senčnih legah se bo sneg z dotokom bolj vlažnega zraka od srede dalje začel hitreje preobražati in se bo pod mejo nulte izoterme lahko čez dan ojužil. Nižje bo sneg tudi kopnel.
Nevarnost snežnih plazov bo predvsem sredi dneva in popoldne ZMERNA, 2. stopnje, ponoči in zjutraj pa bo snežna odeja večinoma bolj stabilna.
V petek se bodo s padavinami lavinske razmere poslabšale. Nad mejo sneženja se bo nabiral novi sneg, nižje pa bo dež razmočil sneg, kjer ga bo še kaj ostalo.

20.02.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije