Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šest novih certifikatov

image1vecer.com: … slovenskim planinskim kočam. Okolju in družinam prijaznih je že 47 slovenskih planinskih koč, …

… samo letos pa smo dobili šest novih.
Slovenska planinska društva upravljajo 164 planinskih koč, med katerimi se jih 47 lahko pohvali s certifikatom okolju ali družinam prijazna planinska koča, nekatere celo z obema, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije (PZS). Letos so certifikat okolju prijazne koče na novo podelili šestim kočam, certifikat družinam prijazne koče pa devetim.
image1Z dodelitvijo certifikata okolju prijazne koče želijo v PZS zagotoviti okolju prijazne in energetsko učinkovito upravljane koče, s certifikatom družinam prijazna planinska koča pa vanje privabiti otroke in njihove starše in zagotoviti, da se bodo tam dobro počutili, so zapisali v sporočilu za javnost.
Certifikat okolju prijazne koče so letos na novo prejeli Dom dr. Klementa Juga v Lepeni, Dom na Menini planini, Planinski dom na Boču, Planinski dom Košenjak, Planinski dom pri Krnskih jezerih in Tumova Koča na Slavniku.
Planinske koče obiskovalcem nudijo udobje, a s svojim delovanjem tudi obremenjujejo okolje. S prhami, ogrevanimi sobami in raznoliko kulinarično ponudbo ustvarijo veliko količino odpadkov in odpadnih vod ter porabijo veliko količino energije in ustvarjajo potrebo po transportu. PZS je podeljevanje certifikatov okolju prijazna planinska koča uvedla, da bi bil vpliv koč, ki večinoma stojijo na nenaseljenih in naravno občutljivih površinah, za okolje čim manj obremenjujoč. Za pridobitev tega certifikata se planinski domovi zavežejo k skrbnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja, so še zapisali v PZS.
Z nazivom družinam prijazne koče se ponašajo tiste koče, katerih delovanje je prilagojeno specifičnim potrebam družine. To med drugim pomeni, da je oprema koče prilagojena otrokom, ima denimo otroške stolčke, varovala, kotiček z igrali, prilagojene otroške porcije. Ta certifikat so letos na novo pridobili Dom na Peci, Dom na Šmohorju, Dom na Uršlji gori, Dom na Kofcah, Planinski dom Košenjak, Planinski dom na Uštah, Dom pod Storžičem, Planinski dom v Gorah in Tumova koča na Slavniku.
Z obema certifikatoma se lahko pohvalijo Planinski dom na Zelenici, Tumova koča na Slavniku in Planinski dom Košenjak. Seznam vseh prejemnic certifikatov je objavljen na spletni strani PZS.
Certifikata veljata štiri leta, po tem pa jih morajo planinske koče obnoviti. (sta; spletno uredništvo)

Fotografija: Gore so za Slovence priljubljen
način preživljanja dopusta. (Rudi Burjak)

Vecer.si 18.02.2017
Šest novih certifikatov slovenskim planinskim kočam

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije