Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledena jama

Triglavski narodni park: ... pri planini Viševnik - Miha Staut in Peter Gedei (JK Železniča) bosta predstavila jamarske raziskave

Vabljeni na predavanje v Infocentru Triglavska roža Bled v sredo, 15. februarja, ob 19. uri, na katerem bosta Miha Statut in Peter Gedei iz Jamarskega kluba Železničar predstavila raziskave v Ledeni jami pri planini Viševnik.

V Triglavskem narodnem parku na dogodkih v infocentrih in na terenu tudi v letu 2017 raziskujemo vodo in z njo povezane raznolike pojave. Čudežni nevidni podzemni svet naših gora pa je večinoma dostopen samo izurjenim jamarjem …

Vhodi v Ledeno jamo pri planini Viševnik so v stenah Stadorskih orličev med istoimensko planino in Črnim jezerom.
Verjetno so jih pastirji okoliških planin in lovci poznali od nekdaj, saj je vsaj en vhod dobro viden z nasprotnega pobočja dola pod Stadorjem. Tudi prvi dokumentiran obisk tik pred izbruhom druge svetovne se je zgodil pod vodstvom domačina Jakoba Žvana, ki je vhod v jamo pokazal biologu Egonu Pretnerju. V tistem času je bila dostopna le povsem v led vkovana vhodna dvorana. Kljub temu, da je bila jama kar se da odljudna in biološko nezanimiva, se je Pretner vanjo po vojni vrnil iz jamarskih vzgibov. Od tedaj dalje do leta 2008 je v povprečju doživela en obisk na desetletje. Leta 2008 pa so jamarji Jamarskega kluba Železničar zaradi taljenja ledu v jami odkrili prehod v notranje dele jame. Od tedaj dalje so jamo raziskali do dolžine skoraj dva kilometra in globine 286 metrov.
Bolj kot po svojih dimenzijah pa je jama zanimiva zaradi gibanja obsega jamskega ledu in njenih siceršnjih speleogenetskih značilnosti. To je kombinacije morfološko in razvojno različnih tipov rovov, ki danes tvorijo jamski splet tega sistema.

  ...02.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije