Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Selo

V decembrskih hladnih nočeh in zgodnjih zimskih jutrih je narava v srebrno odejo odela krošnje drevja na hribu Selo nad našo dolino ...Janez Pikon: Gozdno pobočje s sončnimi travniki so kot velika zelena očesa ta nemo bdijo, vzhodno nad našo dolino.

Selo

Stezica in bledi kolovoz vodi na vršni travnik hriba Selo (717 m) in po omenjenem pobočju, ter ju povezujejo kot ovoj v trdno vez številnih generacij domačinov, kot je Jauhova Dolinca, te zaznamujejo kraj in vez med seboj. Arheologi so že sredi devetnajstega stoletja začeli brskati tudi po tem bohinjskem holmcu. Tako je nastalo ime tega in številnih podobnih ajdovskih holmov, jam, ruševin in gomil, raztresenih po Sloveniji. Največ je z izkopavanji po Bohinju imel opraviti arheolog Walter Schmid, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja kopal tudi po vršnem travniku hriba Selo in iskal latensko ali keltsko selišče na terasah z bledimi sledmi bivališč neznanih prednamcev, ostanke in sledi žlindre za vetrne peči.

Tako je nastalo ime tega in številnih podobnih ajdovskih holmov, jam, ruševin in gomil, raztresenih po Sloveniji ...Stezica in bledi kolovoz vodi na vršni travnik hriba Selo in po omenjenem pobočju, ter ju povezujejo kot ovoj v trdno vez številnih generacij domačinov, kot je Jauhova Dolinca ...Gozdno pobočje s sončnimi travniki so kot velika zelena očesa ta nemo bdijo, vzhodno nad našo dolino ...V decembrskih hladnih nočeh in zgodnjih zimskih jutrih je narava v srebrno odejo odela krošnje drevja na hribu Selo ...Največ je z izkopavanji po Bohinju imel opraviti arheolog Walter Schmid, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja kopal tudi po vršnem travniku hriba Selo ...

Gozdno pobočje s sončnimi travniki so kot velika zelena očesa ta nemo bdijo, vzhodno nad našo dolino. Še danes vodi stara pot iz doline po razglednem predelu do vasice na zahodni rob prostrane Jelovice.

Stezica in bledi kolovoz vodi na vršni travnik hriba Selo (717 m) in po omenjenem pobočju, ter ju povezujejo kot ovoj v trdno vez številnih generacij domačinov, kot je Jauhova Dolinca ...Še danes vodi stara pot iz doline po razglednem predelu do vasice na zahodni rob prostrane Jelovice ...Največ je z izkopavanji po Bohinju imel opraviti arheolog Walter Schmid, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja kopal tudi po vršnem travniku hriba Selo ...Tako je nastalo ime tega in številnih podobnih ajdovskih holmov, jam, ruševin in gomil, raztresenih po Sloveniji ...Arheologi so že sredi devetnajstega stoletja začeli brskati tudi po tem bohinjskem holmcu ...

Trdoživo pobočje z bistrim studencem Butanca vzhodno ob obširnem predelu, ki severno ob vasici in južno nad znamenitim Ajdovskim gradcem s prostranimi in razglednimi travniki, zaključuje naravno pregrado, severozahodno ob vasi Nemški Rovt.

Gozdno pobočje s sončnimi travniki so kot velika zelena očesa ta nemo bdijo, vzhodno nad našo dolino ...V decembrskih hladnih nočeh in zgodnjih zimskih jutrih je narava v srebrno odejo odela krošnje drevja na hribu Selo ...

V decembrskih hladnih nočeh in zgodnjih zimskih jutrih je narava v srebrno odejo odela krošnje drevja na hribu Selo nad našo dolino, ki se blago dviga vzhodno nad Bistrico, ter ustvarja razgledno teraso s čudovitim razgledom v smeri zahodno nad Spodnjo Bohinjsko dolino.

Največ je z izkopavanji po Bohinju imel opraviti arheolog Walter Schmid, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja kopal tudi po vršnem travniku hriba Selo ...Stezica in bledi kolovoz vodi na vršni travnik hriba Selo in po omenjenem pobočju, ter ju povezujejo kot ovoj v trdno vez številnih generacij domačinov, kot je Jauhova Dolinca ...

Kot opozorilo in vodno izročilo bučnega potoka Butanca, ki se do današnjih dni je ohranilo, saj večkrat le to je potrdilo, kako močno je ob hudih nalivih domačinom z divjim hudournikom odgovorilo.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Selo

Video:
Selo nad Bohinjsko Bistrico

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije