Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 28.11.16

28.11.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 28. november 2016, ob 10:48, Franci Savenc, ogledov: 884

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah
Zaradi snega obstali ...

Ob 14.56 so v steni Male Mojstrovke, občina Kranjska Gora, zaradi snega obstali trije planinci. Reševalci GRS Kranjska Gora so odšli do planincev, jih z vrvno tehniko rešili iz stene in pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek se bo postopno zjasnilo. Predvsem ponekod v osrednjem delu Slovenije pa bo dopoldne še oblačno, možne bodo krajevne padavine. Pihal bo vzhodni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.
V torek bo pretežno jasno. Veter bo oslabel.
V sredo bo pretežno jasno.
V četrtek bo pretežno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje so bile v noči na ponedeljek v jutru ob prehodu hladne fronte ponekod padavine. Ob ohladitvi se je meja sneženja spuščala, a pod okoli 1300 metrov večinoma ni snežilo. Največ snega je zapadlo na območju vzhodnih Julijskih Alp, od 5 do okoli 15 cm. Drugod padavin skoraj ni bilo ali pa je še deževalo. Severni veter je prenašal novi sneg v zamete. Stari sneg je pomrznil, novi pa je suh in mehak. Povezava med starim in novim snegom je šibka.
Na nadmorski višini 2500 metrov je v Julijskih Alpah do okoli 130 cm snega, na 1500 metrih ga je do okoli 15 cm. Drugod v naših gorah je nekoliko več snega le po vrhovih nad okoli 2000 metri nadmorske višine. Omembe vredna snežna odeja je večinoma nad okoli 2000 metri, le v vzhodnih Julijskih Alpah sega sneg do okoli 1200 metrov. Splošna stopnja nevarnosti je ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, predvsem zaradi napihanega snega.
Tveganje pred snežnimi plazovi je v visokogorju, nad okoli 2200 metri nadmorske višine, drugod je nevarnost MAJHNA. Posebej so nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer lahko sprožite snežni plaz. Grebeni so precej spihani in ponekod poledeneli.

V ponedeljek se bo zjasnilo, najdlje bo nizka oblačnost vztrajala v osrednji Sloveniji in proti Gorenjski. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter. Temperatura v gorah bo pod ničlo, na nadmorski višini 1500 metrov bo popoldne okoli -10 stopinj C. V torek bo jasno, veter bo čez dan nekoliko oslabel. V višinah bo že začel dotekati malo manj hladen zrak. temperatura bo sicer v gorah še povsod pod ničlo, na 1500 metrih bo popoldne okoli -5 stopinj C. V sredo bo sprva koprenasta oblačnost, ki se bo popoldne počasi zgostila. veter se bo obračal v severozahodnik in se, predvsem v visokogorju, spet nekoliko okrepil. Še topleje bo, ledišče bo popoldne na nadmorski višini okoli 1700 metrov.

Nevarnost snežnih plazov bo predvsem na območju vzhodnih Julijcev, kjer je snežilo, ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa MAJHNA. V ponedeljek in torek bo zaradi nizke temperature sneg ostal pomrznjen, kjer ga je nekaj zapadlo, pa mehak in rahel. Severni veter bo na območjih, kjer je snežilo, še prenašal sneg. Tam bodo na južnih straneh nastajale klože. Drugod se bo krepila površinska skorja, ponekod bo površina snega poledenela. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih, kjer se lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sproži kakšen snežni plaz kložastega snega. Stara snežna odeja bo pomrznjena in zato bo ostala razmeroma stabilna. Predvsem na mestih z napihanim snegom bo nevarnost zdrsov. V sredo in četrtek se bo z otoplitvijo prehodno snežna odeja predvidoma nekoliko labilizirala.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker