Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izjemni uspehi

image1Večer, Šport: slovenskih športnih plezalcev. Janja Garnbret začenja boj za potrditev krone, Domen Škofic pred uspehom kariere.

V Kranju se bo začelo zadnje dejanje najuspešnejše sezone za slovensko športno plezanje. Slovencem se namreč nasmiha dvojna krona. Janja Garnbret je že skupna zmagovalka v seštevku težavnosti, prvič v zgodovini pa bi lahko Slovenec postal skupni zmagovalec v moški konkurenci. Slovenija vodi tudi v pokalu narodov.
Garnbretova na sklepno tekmo svetovnega pokala prihaja kot svetovna prvakinja v težavnosti in že skupna zmagovalka v težavnosti in kombinaciji, kar je dosegla v svoji prvi popolni sezoni v članski konkurenci. Sedemnajstletna Korošica je v začetku meseca na Kitajskem ubranila tudi naslov mladinske svetovne prvakinje tako v težavnosti kot v balvanih v konkurenci kadetinj do 18 let. Dijakinja 3. letnika športnega oddelka Gimnazije Velenje je do Kranja v svetovnem pokalu letos štirikrat stala na najvišji stopnički; zmagala je v Chamonixu, Brianconu, Villarsu in Xiamenu.
Med več kot 120 tekmovalci iz 23 držav bo tudi 19-članska slovenska ekipa. Status veteranke, najstarejše v slovenski ekipi, ima 29-letna Mina Markovič, slovenska reprezentantka z največ nastopi na kranjski tekmi, kjer bo nastopila že štirinajstič. Markovičeva je lani še četrtič okusila slast kranjske zmage (2009, 2012, 2014 in 2015) in je na vrhu kranjske lestvice po številu zmag izenačena s Francozinjo Liv Sansoz.
image1Glavni slovenski adut v moški konkurenci je 22-letni Domen Škofic, ki je po lanski premierni zmagi letos v svetovnem pokalu nanizal kar tri, na svetovnem prvenstvu v Parizu pa si je priplezal četrto mesto. Radovljičan je zmagal v Chamonixu, Brianconu in Imstu, dvakrat sta s partnerko na stenah in zunaj tekmovališč Garnbretovo celo skupaj stala na najvišji stopnički. Škofic želi letošnjim uspehom dodati tudi domačo zmago v Kranju, kjer še ni stopil na zmagovalne stopničke. Škoficu se nasmiha tudi skupna zmaga v težavnosti, a bo odločala zadnja tekma.
Svetovni pokal v športnem plezanju v težavnosti se bo na umetni steni dvorane na Zlatem polju začel ob 9. uri z moškimi kvalifikacijami z devetimi Slovenci na startu, ob 14. uri bodo sledile kvalifikacije žensk z desetimi Slovenkami na startu, drevi ob 20. uri bo polfinale. Nedelja je rezervirana za finale z začetkom ob 16.10, finalisti bodo krenili v boj ob 16.30. (STA)

Na fotografiji: Domen Škofic (Tit Košir)

Vecer.si 26.11.2016

Izjemni uspehi slovenskih športnih plezalcev

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije