Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Taborniki in gozdarji

image1vecer.com, splet, Narava - Gregor Grosman: … nadaljevali akcijo obnove gozdov. Pred dvema letoma je na tem mestu že potekala akcija Obnovimo gozdove, …

… nam je povedala tabornica Nina Medved, ki se je včeraj v skupini 34 udeležencev, šlo je za otroke in njihove starše, v bližini Slovenske Bistrice udeležila nadaljevanja omenjene akcije, katera je sicer potekala še na šestih drugih lokacijah po Sloveniji. Zveza tabornikov je skupaj z zavodom za gozdove včeraj namreč nadaljevala z vseslovensko akcijo Gremo v naravo - neguj gozd, neguj sebe, ki sta jo začeli pred dvema letoma po hudem žledolomu. "Tisto je bila bolj delovna akcija, v kateri smo posadili okoli 1200 sadik," pojasni Medvedova, medtem ko je bila sobotna akcija bolj informativne narave in namenjena širši javnosti.
image1Prostovoljci so se v sončnem sobotnem dopoldnevu učili nege sadik, ki so jih posadili leta 2014, pa tudi ostalega mladega gozda. Udeležence, ki so se ob 9. uri zjutraj zbrali pred lovskim domom Lovske družine Cigonca, so razdelili v tri skupine, ki so se po razmočenem terenu skupaj z gozdarji odpravile različno globoko v gozd, odvisno od opremljenosti (beri: primernosti obutve) udeležencev. Še posebej radostno so nalogo skrbi za mlada drevesa sprejeli najmlajši. Kot nam je povedal gozdar Milan Kosi, so otroci hitro dojeli, kaj je drevo in kaj rastlinje, ki mora proč. Nad svojim delom pa so bili tako navdušeni, da so sklenili roke in zaplesali okoli enega izmed dreves. "Rešili smo hrast," so veselo zakričali v en glas, je povedala tabornica.
Taborniki so s pomočjo škarij počistili okoli dreves in tako pripravili gozd, da lahko pomladi in te mladike uspejo, je pojasnil Kosi in dodal, da morajo na tak način skrbeti za drevesa tako dolgo, dokler ne zrasejo do višine človeka, to pa je približno deset let. "Da dobijo drevesa dovolj svetlobe. V tej fazi bi bilo to potrebno početi vsaj dva-krat letno," pove gozdar, kot tudi, da je to zelo drago opravilo, ki je ekonomsko težko opravičljivo. Največ so na približno dvajsetih hektarjih nekoč smrekovega gozda pred leti posadili hrastov, javorjev in macesnov, breza je pomladila sama. "Na tej lokaciji imamo sicer problem lobadarja in velike ogolele površine, kjer praprot, robide, krhlika in trave preraščajo čez mlade hraste," je razložil gozdar, ki pokriva področje med Slovensko Bistrico in Poljčanami in Cigonco deli na Zgornji in Spodnji log. V spodnjem, nižinskem in občasno poplavljenem gozdu prevladujejo jelševa rastišča in hrast. Pri prehodu v Zgornji log pa počasi prehaja v bukove gozdove. V enoti Slovenska Bistrica je sicer 7 gozdarjev, ki pokrivajo območje od Osankarice do Boča.
Častni pokrovitelj akcije je bil predsednik republike Borut Pahor, potekala pa je v sedmih območnih enotah zavoda za gozdove, in sicer v območni enoti Postojna, Ljubljana, Kranj, Nazarje, Maribor, Murska Sobota in Celje. Organizatorji so pričakovali okoli 300 prostovoljcev. Med 11. in 12. uro pa so taborniki pripravili taborniški program, kjer so se prostovoljci seznanili z življenjem z naravo in v naravi in kako v stiku z gozdom gozdu negujemo tudi sebe. (spletno uredništvo) 

Tekst in foto: Gregor Grosman

Fotografija: Taborniki so v gozdu blizu Slovenske Bistrice rezali robide in mahove, ki zavirajo rast posajenih dreves.

Vecer.si 23.10.2016
Taborniki in gozdarji nadaljevali akcijo obnove gozdov

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27640

Informacije

Informacije