Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Birokrati brez logike

PZS/Forum :: Športno plezanje - Pavel Škofic (30.09.16):
 Bojan Rotovnik  Pavel Škofic  Pavel Škofic

Pavel Škofic: petek, 21. oktober 2016, ob 20.23 uri
Pred dvema dnevoma sem izvedel, da je bila ustanovljena delovna skupina za pripravo formata tekmovanja v športnem plezanju na OI Tokyo.
V tej skupini so predstavniki Avstrije, Španije, Kitajske, Japonske, Italije, Rusije in Francije. V delovni skupini ni predstavnikov Nemčije, Koreje, Belgije, Švice, Kanade, ZDA, Velike Britanije, Slovenije, ...
Gre za resno zadevo, ki lahko močno spremeni prihodnost športnega plezanja. Slovenija kot plezalska velesila bi morala poseči v te dogovore in pritegniti tudi ostale nepovabljene federacije.
Kaj bo naredila KŠP? Če bo do prve reakcije trajalo 5 mesecev, bo že vse mimo.

Pavel Škofic: nedelja, 9. oktober 2016, ob 20.47 uri
Upam, da ni dejansko kdo mojega zapisa razumel v smeri, da bi moral z že opravljenim izpitom za trenerja ali inštruktorja sedaj opraviti še izpit za vaditelja. Če je kdo razumel na ta način, se opravičujem.
Dejstvo, da nek sistem deluje tako kot je v navadi že deset ali sto let, še ne pomeni, da deluje dobro. Edini način, da postaneš najboljši, je delati več ali drugače. Zato so kljub velikim sistemom zelo pogosti uspehi posameznikov, ki so se stvari lotili po svoje. Sistem, ki najboljše športnike po koncu kariere skuša naučiti "abecedo in poštevanko" popolnoma na novo, izgubi najboljše - inovacije, ki vodijo na vrh.
Predsedni očitno nima veliko izkušenj z organizacijo treningov po klubih. Če nek klub želi ponuditi svoje plezalne stene tudi za delo reprezentanc, je treba pravočasno prilagoditi urnike vadbe. Vadba se začenja v začetku septembra. Vsaj kakšen mesec prej je treba pripraviti vse urnike, da se jih da objaviti in da zainteresirani plezalci lahko uskladijo svoje dejavnosti. Če računamo, da se za dobro uskladitev porabi en mesec, bi moral priti razpis najkasneje v začetku julija.
Še nekoliko več dela je s pripravo velike tekme. Če KŠP po 20 letih organizacije tarna, da ima težave z organizacijo tekme za svetovni pokal in se je zato odločila za razpis, potem je verjetno lahko vsakemu vsaj rahlo izkušenemu človeku jasno, da se partnerjev in sponzorjev za tako tekmo ne dobi v enem mesecu. Zato izjava, da je taka prijava enostavna, kaže na neomajno podporo sistemu, ki je porabil pet mesecev za pripravo razpisa, popolno nepoznavanje sistema dela ali pa željo, da se nebi nihče prijavil.

Bojan Rotovnik: nedelja, 9. oktober 2016, ob 18.48 uri
V izogib napačnim nadaljnim interpretacijam zapisanih komentarjev Pavla Škofica naj kot sopodpisnik obeh dokumentov (razpisa in programov usposabljanj v športnem plezanju) podam ustrezni pojasnili:

• na zboru KŠP, kjer sem sodeloval tudi sam, je bilo dogovorjeno, da bosta razpisa za najem plezalnih sten ter za morebitnega soorganizatorja tekmovanja za svetovni pokal objavljena predvidoma septembra, saj gre za razpisa za leto 2017 in ni bilo nobene potrebe po tem, da bi bila ta dva razpisa objavljena prej. Vsi morebitni interesenti imajo mesec dni časa za pošiljanje prijave, ki ni zahtevna, bistvena je sposobnost in želja po sodelovanju.
• v Sloveniji je sistem usposabljanj v športu v skoraj vseh športnih panogah praviloma narejen tako, da usposabljanje posameznikov poteka stopenjsko in da je eden izmed pogojev za udeležbo na tečaju višje stopnje, pridobljen naziv nižje stopnje. Na ta način posamezniki postopoma pridobivajo znanja, ki so potrebna za poučevanje in treniranje v posamezni športni panogi. Enak sistem že desteletja velja tudi v planinski organizaciji, kjer je potrebno prvo pridobiti naziv alpinist, predno se posameznik udeleži tečaja za alpinističnega inštruktorja, prav tako je enak stopenjski sistem v veljavi pri usposabljanju prostovoljnih vodnikov PZS. Vsaka športna organizacije poskuša v programe usposabljanja vključiti tudi svoje najboljše športnike, a je pri tem potrebno upoštevati, da tekmovanje v posamezni športni panogi ni identično s poučevanjem oz. treniranjem in da vsak vaditelj, trener in inštruktor za uspešno delo potrebuje ustrezna znanja, ki jih samo s tekmovanji praviloma ni moč pridobiti. Iz zapisa Pavla Škofica bi se lahko skelpalo tudi, da morajo sedaj vsi že uspoabljeni trenerji in inštruktorji športnega plezanja opraviti tečaj za vaditelja, a to ne drži, kajti retroaktivnosti na tem področju ni. Sklep KŠP velja za vse kandidate, ki bi se želeli v prihodnje vključiti v programe usposabljanj v športnem plezanju.

Bojan Rotovnik.
predsednik PZS


Pavel Škofic: sobota, 8. oktober 2016, ob 10.30 uri
Na osnovi sklepov zbora načelnikov 19. maja 2016 smo včeraj (torej po slabih petih mesecih) dobili obvestili za Zbiranje ponudb za najem plezalne stene za trening slovenskih reprezentanc v športnem plezanju in Razpis za organizacijo tekmovanja za svetovni pokal 2017. Oba dokumenta skupaj (vsak na enem A4 formatu) ne vsebujeta za en A4 format teksta. Izdelava ponudb bo vsekakor precej večji zalogaj. Zanimivo je, da je rok za oddajo 10. november. Časa je torej en mesec ali 5x manj kot ga je KŠP porabila za pripravo obeh razpisov.

Sedaj pa malo preproste logike. Če nekdo porabi 5 mesecev za dva tako skromna dokumenta, ima očitne težave z učinkovitostjo. Kdorkoli bo že pripravil kakršnokoli ponudbo, bo zanesljivo nekaj desetkrat bolj učinkovit.

Zaključek - ljudje, ki vodijo slovensko športno plezanje, so nekaj desetkrat manj učinkoviti (da ne govorimo o sposobnosti logičnega razmišljanja) kot tisti, ki na terenu ustvarjajo rezultate??? Zaključek logičnega razmišljanja žal ni ravno najbolj logičen.


Pavel Škofic: petek, 30. september 2016, ob 21.13 uri
Res nepojmljivo je, kako neverjetno birokratski je naš KŠP. Danes je načelnik poslal obvestilo, da so ti veleumi sprejeli sklep, po katerem mora vsak trener oziroma inštruktor predhodno opraviti izpit za vaditelja športnega plezanja.
Po tej logiki, bi sedaj morali recimo Maja Vidmar, Klemen Bečan, Mina Markovič, Jernej Kruder, Janja Garnbret, Domen Škofic, ... najprej delati izpit za vaditelja, potem pa šele izpit za trenerja ali inštruktorja. In kdo bi jih ućil? Kdo v Sloveniji ima dovolj znanja, da bi te plezalce česa naučil na področju treniranja športnega plezanja? In sedaj naj bi ti vrhunski plezalci najprej opravljali tečaj za vaditelja, da bi potem lahko postali inštruktorji ali trenerji.
Zakaj člani KŠP tega principa ne uporabijo pri izboru kandidatov za KŠP. Na zboru načelnikov je bil bil za člana KŠP potrjen gospod, ki ni napisal niti programa dela. V KŠP delujejo le načelniki klubov, uvrščenih nižje od osmega mesta. Zakaj niso tudi v tem primeru recimo sprejeli principa, po katerem bi moral vsak potencialni član KŠP dokazati svojo opravilno sposobnost in sposobnost logičnega razmišljanja na ustreznem izpitu. Če bi bil to pogoj, ne bi bilo treba pisati tega prispevka, ker po mojem mnenju opravilno sposobni in logično razmišljujoči ljudje takih neumnosti pač ne počenjajo.

Pavel Škofic

 

30.09.2016 21.13


1 komentarjev na članku "Birokrati brez logike"

Franci Savenc,

Izpodrinil objavo: ponedeljek, 3. oktober 2016, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 290

23.10.16 odstranil: 30.09.2016:
Pavel Škofic: ... včeraj (torej po slabih petih mesecih) ... / ... sklep, po katerem mora vsak trener oziroma inštruktor predhodno opraviti izpit za vaditelja || Obiskov: 492

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije