Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najboljša je Šmarčanka

image1Večer, Šport - Jasmina Detela: Cela vas se je veselila s svetovno prvakinjo v težavnostnem plezanju Janjo Garnbret

"Je treba delat, če hočeš kaj postat, je treba delat, če hočeš karkoli znat, je treba delat, z lufta padlo nič ne bo," je na današnjem sprejemu svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju Janje Garnbret v Šmartnu pri Slovenj Gradcu prepeval koroški kantavtor Adi Smolar. Da je treba za dobre rezultate in uspeh trdo delat, najboljše ve šampionka, ki jo je njen trener Gorazd Hren opisal kot premišljeno, razigrano in delovno: "Janja je vedno uživala v plezanju, bila je pridna. Ne spomnim se, da bi kdaj manjkala na treningu. Ves trud se ji je pošteno poplačal."

image1

Množica ljudi se je zbrala pred gasilskim domom v Šmartnem. "Najboljša zemljanka v športnem plezanju je Slovenka, ne le Slovenka, Šmarčanka," so vzklikali ponosni domačini in si skupaj z Janjo ogledali posnetek podelitve zlate medalje v Parizu ob slovenski himni, ki jo je zaigral slovenjgraški pihalni orkester. Ponosno so tudi mahali s plakati, ki so pozdravljali svetovno prvakinja.

"Doma je vedno najboljše, zato sem tega sprejema res vesela," je razlagala Janja Garnbret, dobro razpoložena in navdušena nad sprejemom v organizaciji vaške skupnosti, športnega društva in slovenjgraške občine. Presenečenje je bilo še toliko večje, saj je zanj izvedela tik pred zdajci. Prišla sta tudi njena starša Darja in Vili Garnbret, ki sta na hčerkine dosežke zelo ponosna: "To je nekaj neverjetnega. Dolgo smo čakali na uspeh, deset let je trajalo, naslov svetovne prvakinje je krona tega."

Tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez je v Šmartno poslal pisne pozdrave. Da je Slovenj Gradec prvič dobil svetovno prvakinjo, je izpostavil slovenjgraški župan Andrej Čas: "Želim si, da bi kariero uspešno in varno čim bolj dolgo nadaljevala. Da boš prišla do olimpijskih iger in bomo tu čez štiri leta proslavljali kolajno, sploh ne dvomim."

Da smo Slovenci izjemen narod, a se tega premalo zavedamo, meni Adi Smolar. "Izjemni smo, da imamo na majhno število prebivalcev toliko vrhunskih športnikov. Kapo dol, bi nam rekli vsi veliki narodi. Uspehi na športnem in kulturnem področju nas delajo velike. Na Janjin dosežek gledam kot vzpodbudo vsem mladim, da se s predanim delom lahko tudi v Sloveniji veliko doseže."

image9

Janja si je včeraj vzela čas za avtograme in druženje z domačini. "Sanje so se mi uresničile, ampak zdaj moram gledati naprej in se vrniti k treningom. Sledijo še naslednje tekme za svetovni pokal, ki se jih že zelo veselim," je dejala še ne polnoletna športnica, ki je že v mladosti rada plezala po podbojih vrat, omarah in drevesi. Pravi, da se je to kasneje razvilo v strast, v življenjski cilj. "Plezanje zame ni le šport, je moje življenje, tu sem ostala in vedno bom." S plezanjem je povezana tudi njena ljubezen, saj ju s plezalcem Domnom Škoficem ne druži le šport, temveč sta par tudi zasebno. "On je vse, kar si lahko želim. Je moja motivacija, pomaga mi pri vseh stvareh, tako pri šoli kot pri treningih."

Tekst in fotografiji: Jasmina Detela

Vecer.si 27.09.2016

Najboljša je Šmarčanka

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije