Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nenadno zaprtje koče

image2Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: … na Uršlji gori. Planince je neprijetno presenetilo obvestilo PD Prevalje o zaprtju koče, …

… ki je posledica neizpolnjevanja obveznosti in nezadovoljstva z oskrbnikoma, ki so ju na hitro odslovili. Zaplet vsaj začasno rešili, da bo koča jutri spet odprta.

image2Pohodnike, ki so se v sredo podali na vrh Uršlje gore, je neprijetno presenetilo obvestilo Planinskega društva (PD) Prevalje na vratih koče, v katerem upravni odbor PD (UO) obvešča, da je koča zaradi težav med sezono, žal, do nadaljnjega zaprta. UO je pripisal še, da se težave trudijo odpraviti, da bodo lahko kočo čim prej znova odprli. Nadaljnje informacije PD Prevalje, objavljene na spletni strani društva, so, da bo koča zaprta do danes, 2. septembra. To po razreševanju zapletov tudi pomeni, da bo koča ob jutrišnjem srečanju Prevaljčanov na Uršlji gori v okviru Jesenskih srečanj odprta.

Več negativnih presenečenj
Nenadno zaprtje koče sredi planinske sezone je bilo po eni strani presenečenje, po drugi strani pa se planinci in drugi, ki se na Uršljo goro pogosto povzpnejo, niti niso preveč čudili in so hitro sklepali, da je zaprtje posledica naraščajočih težav z negostoljubnima oskrbnikoma. To nam je potrdil predsednik PD Prevalje Jože Merc, ki je pojasnil, da so se bili od oskrbnikov, Simona Kotnika in Karin Nadasi iz Kopra in Izole, kljub kratkemu času njunega dela na Uršlji prisiljeno na hitro posloviti, saj je bilo kritik in škode v koči vse več.
Zato tudi niso videli drugega izhoda kot brezpogojno prekinitev pogodbe, o čemer je tudi odločil UO PD. Zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti in ugotovitve, da se dejansko stanje prodaje ne ujema s stanjem v blagajni, so Kotnika že po mesecu dni dela na Uršlji gori pozvali k odpravi napak. A razlike so se od maja, ko so sklenili pogodbo, do avgusta le še stopnjevale. Nič se ni spremenilo niti potem, ko so mu pred desetimi dnevi izrekli opomin in napovedali prekinitev pogodbe.
Ko so se v prevaljskem PD maja na podlagi razpisa, v katerem so iskali novega oskrbnika, odločili, da zaupajo mlademu paru, niso niti slutili, da bodo imeli toliko težav. "Zdaj mi tudi na Planinski zvezi pravijo, da je bil ta oskrbnik problematičen že na več kočah in da je bilo vsakič isto, slabo. Sam sem verjel, da je mladi par dobra izbira, saj sta to gostinski delavec in delavka na področju turizma. Imela sta dobre reference," je dejal Merc.
A pritožb nad delom oskrbnikov je bilo iz meseca v mesec več in so se stopnjevale v zadnjem času, ko so na različne naslove prihajala protestna pisma in kritike. Pismo je denimo poslala tudi družina z Raven, ki je pojasnjevala, da redno obiskuje to goro, da pa je zadnjič čas, da povedo "resnico o prijaznosti in gostoljubnosti" in da v PD z razpisi za oskrbnike očitno nimajo sreče.
image1Na gori so namreč bili na poletno nedeljo, ko se je trlo ljudi. Jedilnik je obetal več jedi, a je bil na voljo le ričet, tudi zavitek so si zaželeli zaman, saj oskrbnika sploh nista več veliko kuhala ali pekla. Najbolj jih je zbodlo, da ni bilo mogoče dobiti niti kave, pojasnilu, da kave "pač že dva tedna ni", pa je sledilo negodovanje oskrbnikov, da je gneča neznosna in spraševanje, kdaj bo že konec dneva. Ko so pri točilnem pultu prosili za dodaten pribor, sta v odgovor zabrusila, da bodo "tri pribore dobili, ko bodo naročili tri porcije".
Neprijaznost in čedalje skromnejšo ponudbo je že dlje časa opažalo vse več ljudi. Tudi to, da koče zjutraj nista pravočasno odprla (včasih je bil odprt le prostor, v katerem so se lahko preoblekli in sanitarije), šank pa v poletnih mesecih ob jutrih ni vedno deloval, sploh pa ne zgodaj. Čeprav so planinci prihajali, jim pred 8. uro ali včasih še kasneje nihče ni postregel. Kotnika smo skušali priklicati za komentar, a se ni odzval, je pa po informacijah PD podpisal izjavo o odstopu od pogodbe.

Čistijo nesnago, ki je ostala
V Planinskem društvu so, kot je razlagal Merc, posebej razočarani nad nečistočo in nesnago, ki je ostala za njima. Merc je postregel še z nekaj podatki, ki kažejo, da si več kot očitno nista posebej prizadevala prodati hrane in pijače ali pa, da se vsaj prodano ni ujemalo z dejanskim stanjem. "Lani je prejšnja oskrbnica prodala 26, 27 litrov ruma, za čaj z rumom, ki ga večkrat pijejo planinci. Ta dva oskrbnika pa nista prodala niti litra," pojasnjuje Merc. Nekaj kritik sicer vzporedno leti tudi na predsednika društva, da nima pravega interesa in ne uspe pridobiti oskrbnikov, ki bi ostali in vztrajali in resnično poskrbeli za dostojno obratovanje koče na vse bolj obiskani, skoraj že oblegani gori. Zdaj bodo, da bodo zagotovili delovanje koče, kočo najprej dodobra očistili, kot oskrbnika pa bosta začasno, vsaj do sredine oktobra, vskočila Jožica Medved in Ferdo Gungl iz Rač, ki sta na Uršlji gori v preteklosti že delala. Nato bodo na gori najbrž morali vsaj čez zimo dežurati planinci sami, hkrati pa bodo morali spet iskati novega oskrbnika.
Da bi planinski dom na gori, ki ima poleti po ocenah že okoli 30 tisoč obiskovalcev, pozimi pa okoli 10 tisoč, ostal dlje časa zaprt sredi najlepše sezone, si je težko predstavljati. Po drugi strani pa problem oskrbnikov ni omejen le na Uršljo goro, saj v več planinskih domovih in društvih ugotavljajo, kako težko je pridobiti zanesljivega in prijaznega oskrbnika. Je pa hkrati tudi res, da so odločevalci v planinskih društvih marsikje zmotno ocenjevali (tudi PD Mežica v primeru Pece), da bodo sama zmogla zagotavljati enako raven ponudbe in da bodo od tega imela koristi, pa se njihove teze niso potrdile.

Petra Lesjak Tušek

Fotografiji: 
(1) Ena najbolj dostopnih in obleganih gora ni pritegnila
primernega oskrbnika. (Sebastijan Oblak)
(2) Povpraševanje je bilo vse večje, ponudba pa
vse manjša. (Arhiv Večera)

Vecer.si 03.09.2016
Nenadno zaprtje koče na Uršlji gori

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije