Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V gorah

Gorenjski glas - Simon Šubic: ... umrlo že enajst planincev

Mojstrana - V soboto popoldan je v plezalni smeri Milijarde v Rjavini nad Mojstrano prišlo do tragičnega padca dveh plezalcev, ki sta obvisela v navezi. Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je eden plezalec umrl, drugega, ki se je hudo poškodoval, pa so gorski reševalci iz Mojstrane in Tolmina ter dežurna ekipa z Brnika na kraju oskrbeli, nato pa ga z vojaškim helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Gorski reševalci so letos z gora pripeljali že enajst mrtvih planincev, še dvanajst ljudi je umrlo pri drugih dejavnostih v gorskem svetu. Do prejšnjega petka se je v hribih zgodilo 278 nesreč, največ zaradi zdrsa, nepoznavanja terena in slabe telesne pripravljenost.

»Dnevi postajajo krajši, večja je verjetnost za nastanek popoldanskih neviht, zmeraj pogosteje nas lahko presenetijo nizke temperature in ob nevihtah in nenadnih poslabšanjih tudi sodra in sneg. Gorski reševalci so tako v kratkem obdobju sodelovali v desetih intervencijah, kjer so se posamezniki podhladili. Lepo in sončno jutro se v gorah kaj hitro spremeni v pravi zimski dan s snegom in mrazom. Neprimerna oblačila, kot so kratke hlače, majica s kratkimi rokavi in po možnosti brez nahrbtnika, v katerem mora vedno biti osnovna planinska oprema vključno s toplimi, zaščitnimi oblačili, kapo in rokavicami, so lahko vzrok za hujšo obliko telesne podhladitve in celo smrt,« opozarjajo v Planinski zvezi Slovenije in Gorski reševalni zvezi Slovenije.
Simon Šubic

  23.08.2016
V gorah umrlo že enajst planincev

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije