Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pretekel bo Karavanke

Večer v nedeljo, Novice - Robert Kereži: Nino Fijačko je na ultra tekaškem podvigu, v štirih dneh bo skušal preteči in prehoditi gorsko verigo severne Slovenije

Na pot od Maribora do Ankarana se je Nino Fijačko podal pred tremi leti, ko še ni bilo ravno veliko podobnih tekaških zanesenjakov. Zato se je, večinoma na trail tekih, družil s starostjo slovenskega ultrateka Zvonkom Mezgo, prav tako Mariborčanom. Širil mu je poglede, in ker je bil Fijačko že pošteno navdušen nad Karavankami, ga je z izkušnjami in znanjem dodatno podžigal ter motiviral za raziskovanje.
Sledilo je sistematično iskanje in zbiranje informacij, ki je preraslo v ureditev priročne domače knjižnice z različnimi zemljevidi. Tako si je na koncu s pomočjo interneta, računalniških programov in orodij ustvaril lastnega, ki ga je med spoznavanjem naše najdaljše gorske verige nenehno dopolnjeval. Po ogledanih turah je bilo treba poti na zemljevidu samo še "lepotno" popraviti in slovenske Karavanke, ki jih je ves čas po odsekih spoznaval v živo, so tako dočakale avanturistični pohod.
Kar tretjina naših Karavanških planinskih poti, ki so klasifi cirane kot lažje, zahtevne in zelo zahtevne, je neoznačenih, in ker niso ravno na gosto posejane s planinskimi kočami, je oskrba z dodatno opremo, hrano in tekočino na njih vprašljiva. Zato je Fijačko v veliki meri odvisen le od svoje opreme in iznajdljivosti. Kar mu ob veliki dolžini (blizu 300 km), višinski razliki (okoli 20.000 m pozitivne višinske razlike) in raznolikosti terena dodatno otežuje podvig. Na poti bo ob pretežno tekaškem koraku vsak dan od zgodnjega jutra do poznega večera.
Če bo Fijačko od sobote, 30. julija, do tega torka dosegel zastavljen cilj, bo tako prvi, ki bo domače Karavanke premagal v enem zamahu in brez pomočnikov. Začel bo na mejnem prehodu Gruškovje, kjer se Maceljska gora spusti do sosednje Hrvaške, zaključil pa bo v Ratečah, na tromeji med Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Mimo izvira Sotle, po prvi slovenski planinski poti na Donačko goro in iz nje do Boča, Konjiške gore, Zbelovske gore mimo Hude luknje, spomenika XIV. Divizije, Matjaževe jame, Potočke zijalke. Skozi naravna okna v Stegovniku bo prečkal grebenast gorski masiv Košuta in več prelazov (Pavličevo sedlo, stari Ljubelj, Korensko sedlo). Povzpel se bo na Stol, najvišji vrh Karavank, in se nad predorom Rožca spustil do tromeje, kjer se slovenski del Karavank konča. Med vzdržljivostno preizkušnjo bo skušal izmeriti tudi dejansko dolžino in obsežnost slovenskih Karavank ter ponuditi novo gorsko vezno pot v slovenskem prostoru, ki bi jo želel označiti.
Zato se bo po končani odpravi povezal s komisijo za usposabljanje markacistov pri PZS.

Robert Kereži



Vsepovsod gozd, vmes pa čudovita jezera

Večer v nedeljo, Potepanja: Svež gorski zrak in številne možnosti za rekreacijo v teh pasjih vročih dneh kar vabijo na Zreško Pohorje, lahko pa tudi odromate v cerkev s. Petra in Pavla.
Rogla je gotovo najbolje opremljen center Zreškega Pohorja, saj ob urejenih smučiščih in tekaških progah ponuja tudi prvovrstne hotelske storitve, tenis igrišča in pokrite bazene. Tu se ukvarjajo tudi s terapijo za rekonvalescente po boleznih srca in ožilja. Na obsežni uravnavi Konjiško-Zreškega Pohorja, kjer stoji center, so speljane številne poti, primerne za sprehode. Organizirano pa je tudi jahanje. Tako prihajajo gostje na Roglo ne le v zimskih mesecih, temveč tudi poleti. Rogla je še posebno primerna za starejše, saj je večina sprehajalnih poti speljanih po planjah in zato niso strme.
Na Rogli je tudi dober začetek za pot do Lovrenških jezer in na Črni vrh. Nedaleč stoji tudi Koča na Pesku, dobro izhodišče za mnoge cilje na Pohorju, kjer vlada pravo planinsko vzdušje. Do koče pridemo kar po cesti, ki se nadaljuje pri hotelu Planja … (Več v tiskani izdaji Večera v nedeljo)


 

Pred nami je raj, čim prej zakolesarimo vanj

Večer v nedeljo, fit - Alenka Kociper: Slovenija je prepredena s kolesarskimi potmi. Za vsakega, ki želi preživeti aktiven oddih na kolesu, se najde primerna pot.

Kolesarimo lahko iz nuje, da se premaknemo od točke A do točke B, za zabavo, za rekreacijo ali resen trening, v družbi ali sami … (Več v tiskani izdaji Večera v nedeljo)

Alenka Kociper

Vecer.si 31.07.2016

Pretekel bo Karavanke
Vsepovso gozd, vmes pa čudovita jezera
Pred nami je raj, čim prej zakolesarimo vanj

________________________________

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije