Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V poletnih mesecih

vecer.com, splet: … se v gorah vrstijo nesreče

Veliko ljudi se v teh dneh odpravlja v gore, kjer nesreča ne počiva. Samo danes so se v gorah v občinah Bovec, Jezersko, Solčava in Tržič ponesrečili štirje planinci. Največkrat je šlo za padce in poškodbo noge. Najpogostejši razlog za gorniške nesreče so še vedno zdrsi, navajajo na spletni strani Gorske reševalne zveze Slovenije.
Na Bovškem se je danes okoli 10. ure na poti proti zavetišču Pod Špičko poškodovala tuja pohodnica. Reševalci gorske reševalne službe Bovec in dežurna ekipa za reševanje v gorah so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske poškodovano pohodnico odpeljali v jeseniško bolnišnico.
Na Jezerskem oziroma v severni steni Dolgega hrbta, vrha v severnem ostenju Grintovcev, se je prav tako nekaj po 10. uri ponesrečil planinec, ki je zdrsnil pri plezanju. Reševalci z Jezerskega in dežurna ekipa za reševanje v gorah so tudi njega oskrbeli, helikopter pa ga je prepeljal v jeseniško bolnišnico.
Poškodbo noge so zabeležili okoli 11.20 v Kamniških in Savinjskih Alpah na poti na Klemenčo jamo. Uro kasneje si je v občini Tržič v Jelendolu na Košutnikovem turnu nogo poškodovala planinka.
Da bo pot v gore bolj premišljena in varnejša, so Planinska zveza Slovenije in gorski reševalci že pred začetkom poletne planinske sezone opozorili na pomen primerne opreme, izpostavili so še dobro pripravo na turo, primerno obutev in dovolj zgoden začetek poti.
Tudi letos namreč ugotavljajo, da ključno vlogo pri zdrsih igra slaba pripravljenost na turo, precenjevanje lastnih sposobnosti, tu so še človeška malomarnost, neupoštevanje pravil hoje, objestnost, nepravilna ali pomanjkljiva opremljenost besede predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Igorja Potočnika navajajo na spletni strani zveze.
Gorski reševalci so letos samo v prvi polovici leta posredovali v okoli 100 primerih, slovenske gore pa so vzele sedem življenj. Lani v celem letu so zabeležili 19 mrtvih v slovenskih gorah, še navajajo na spletni strani zveze. (spletno uredništvo, sta)

Vecer.si 30.07.2016

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije