Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bono rešili nepoškodovano

image1Večer, Celjsko – Gordana Possnig: Popoldanski trening lovskih veščin z lastnikom pod Goro Oljko bi se lahko bil za psičko madžarske pasme, ki je padla v brezno, tragično končal

Jože Vasle si bo torkov opoldanski sprehod v gozdovih pod Goro Oljko zapomnil za vse življenje. Ni veliko manjkalo, pa bi ostal brez svoje ljubljene dvoletne psičke Boni, ki jo je peljal na običajen vsakodnevni trening lovskih veščin. Psička pasme madžarski kratkodlaki ptičar - vižla je namreč med enim od ukazov iskanja živali nenadoma izginila. Med iskanjem jo je zaslišal v breznu. Nekaj časa se mu je psička še oglašala, nato ne več. Lastnik je zato nemudoma poklical na pomoč regijski center za obveščanje in ta ga je povezal z velenjsko jamarsko reševalno službo, ki jo vodi Bernard Štiglic.

image1Bernard Štiglic pravi, da je v Sloveniji več kot 11.000 jam, zato je reševanje živali iz njih pogosta zaposlitev jamarskih reševalcev. "Takoj sem na pomoč poklical jamarske reševalce, zbral pa sem tudi podatke o jami, kamor je padla nesrečna psička. Gre za znano 27 metrov globoko jamo. Brezno je stopnjasto, to pomeni, da so v njem posamezne police," pojasni Štiglic in pove, da se je prvi spustil v jamo do nesrečne psičke. "Zagledal sem jo, kako se sprehaja na dnu brezna. Najprej me je nezaupljivo gledala, ko pa se jim ponudil priboljšek, sem si pridobil njeno zaupanje. Ko sem jo pregledal in pretipal, nisem mogel verjeti, da je nepoškodovana. Le na zadnji strani tačke sem opazil manjšo odrgnino." Štiglicu je v pomoč pri reševanju priskočil še jamarski kolega Jernej Grudnik. "S skupnimi močmi sva iz transportne vreče in osemmilimetrskega prusika naredila improviziran oprtnik.

image3Jernej je nato splezal nazaj na površje, kjer sta s Slavkom Hostnikom pripravila vse za izvlek psičke. Ko sva se s psičko pričela dvigati iz brezna, se je stisnila k meni. Ko pa sva se varno pripeljala do vrha brezna, je nemudoma odhitela k presrečnemu lastniku. Odpeljal jo je na pregled k veterinarju in ta je ugotovil, da jo je odnesla brez poškodb," še Štiglic pojasni ob koncu reševalne akcije, ki se je srečno končala. 

Gordana Possnig

Fotografiji (Jamarska reševalna služba Slovenije):
(1) Psička Boni z velenjskimi jamarskimi reševalci.
(2) Psička Boni je padla na dno 17 metrov globokega brezna.

Vecer.si 21.06.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije