Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

FOTO: Gladiatorji v areni Kope

image4Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: Prireditev Urbani gladiator na državni praznik prvič v hribih, prek 200 tekmovalcev premaguje ovire in višinsko razliko 700 metrov 

image4Na Kopah premierno poteka prvi gorski Urbani gladiator, znana adrenalinsko težavnostna preizkušnja, ki se je na državni praznik iz običajnih mestnih prizorišč preselila v hribe. Prek 200 udeležencev sodeluje na pohorskih strminah, na katerih morajo premagati ducat kilometrov oziroma 700 metrov nadmorske višine in prek 20 ovir, od plazenja pod bodečo žico, skokov čez ogenj, plezanja prek lesenih pregrad do nošenja lesenih hlodov, gum in vreč s peskom sredi gozda.

image3Ekipe so iz različnih koncev Slovenije, od takih, ki tradicionalno sodelujejo, do novincev, ki svojo fizično pripravljenost preverjajo prvič. Nekateri tekmujejo resno in zavzeto, drugi bolj za rekreacijo in zabavo. Bolj profesionalni so tudi številčno bolj zastopani, obvezno pa mora biti v ekipi ženska, če naj rezultat šteje. Kot zanimivost, ena od njih je ekipa družic, ki pripravlja nevesto na poroko na Kopah prihodnji teden.

Tekst in foto: Petra Lesjak Tušek


Gladiatorji v areni Kope

Večer, 27.06.2016 - Petra Lesjak Tušek: Urbani gladiator je bil premierno gorski, na državni praznik so moči merili na strminah z ovirami na Kopah.

Kope so v soboto ponujale prijetno zavetje pred poletno vročino, a zgolj za opazovalce vročičnega dogajanja. Večina na pohorskih strminah se je namreč pošteno potila v premagovanju prve gorske ture Urbanega gladiatorja. Že utečena športnorekreativna adrenalinska preizkušnja Urbani gladiator se je na državni praznik iz tradicionalnih mestnih prizorišč premierno selila v hribe. Okoli 200 tekmovalcev z različnih koncev Slovenije se je prijavilo na krajši, sedemkilometrski, ali daljši, dvanajstkilometrski izziv, ki je ekipno štel tudi za državno prvenstvo. Sodelovanje na obeh progah je veljalo kot nekakšna poskusna, uvajalna serija pred zimskim Urbanim gladiatorjem, ki ga bodo decembra prav tako gostili na Kopah. Da poskus ni bil od muh, ponazori že podatek, da je bilo treba na daljši progi premagati 700 metrov nadmorske višine, torej praktično vse ključne strmine osrednjega koroškega smučišča, po katerem gre nedvomno veliko lažje pozimi s smučkami navzdol in s sedežnicami navkreber. Nekatere že utečene ekipe so se od Holcer puba, z velikega travnika ob vznožju smučišča, podale neustrašno kot pravi profesionalci, druge, ki so tekmo vzele manj resno, so že ob prvem vzponu in prvih ovirah od več kot dvajsetih zmajevale z glavo, tempo prilagajale in umirjale v izhodišču, ko so tek raje zamenjale s hojo. Skok čez ognjene ovire je bil za segrevanje in plezanje po leseni terasi še lahek del preizkušnje, a že preskakovanje tretje ovire je stopnjevalo težavnost in nakazovalo resnost, ki se je hitro potrdila pri plazenju pod bodečo žico in hoji s težkih lesenimi hlodi v naročju sredi gozda. "Joj, kakšen breg! Kaj mi je treba strmine! Ima kdo vodo? Zakaj sem včeraj spil toliko piva!" Te in podobne besede so se vrstile med tekmovalci, med katerimi so bili tudi Primorci iz Ajdovščine, ki konec avgusta prirejajo tek čez ovire, imenovan WOTR - Wajdušna Obstacle Trail Run. Da so rekreativci, ki imajo radi izzive, predvsem pa se z veseljem družijo, zato je pri njih zabava po tekmi zagotovljena, so poudarjali Primorci.
Močan tekmovalni duh, oprt na dobro fizično pripravljenost, pa je bila značilen za ekipo Celjanov športnega centra NGR, ki je imela različne sestave za obe progi, z dvema članoma in članico pa je v dobrih dveh urah osvojila naslov državnih prvakov. "Sodelujemo večkrat na različnih tekmah, tako doma kot v tujini, poleg udeležbe na Urbanem gladiatorju hodimo tudi na Spartan race, na primer na Češko, Slovaško, Poljsko," je zagrizeno pripovedoval vodja celjskega moštva Anže Dimec. Nad traso v neokrnjeni naravi je bil navdušen, bila je najboljša doslej, hkrati pa dobra sprememba po tekmah po mestih, med zadnjimi sta bili v Mariboru in Celju, v juliju in avgustu bodo gladiatorji v Laškem in Trebnjem.
Zadovoljna z nastopom sta bila tudi mama in sin z Vranskega, Katarina in Lan Dobnik, ki je bil kot desetletnik najmlajši junak Kop. "Najtežje je bilo plavati v jezeru," je povedal smučar Lan, druga polovica družine, njegov oče in sestra, pa je bila navijaško razpoložena. Gladiatorska arena Kop je bila celo prizorišče za dekliščino, ki so jo vodile družice neveste, Slovenjgradčanke Lee Vornšek. Lea se bo julija poročila prav na Kopah, potem ko je drzno dekliščino suvereno prestala. Pomembna je bila tudi podpora na progi, vsi spremljevalci, med katerimi je bil Rudi Trop iz Ruš. Kope je videl kot prijetno dogodivščino, vsem pa bi priporočil še eno različico gladiatorja, novoletni skok v morje, ki ga je prvič preveril letos in ga ne bo več zamudil.

Petra Lesjak Tušek
 


 

Vecer.si 25. in 27.06.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije