Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nevarno reševanje z Antarktike

image1Večer, Zanimivosti: Šele tretjič v zgodovini so reševalci izvedli polet v zimskih razmerah, da so evakuirali bolnika z južnega tečaja 

Posadka dvomotornega letala Twin Otter je uspešno opravila izredno nevaren polet na oddaljeno raziskovalno postajo na južnem tečaju, kjer ta čas vladajo neizprosne zimske razmere, in od tam evakuirala delavca, ki sta potrebovala nujno medicinsko pomoč. Letalo Twin Otter, ki lahko edino leti v polarnih zimskih razmerah, ko se temperatura zraka spusti pod minus 60 stopinj Celzija, se je na 4800 kilometrov dolgo pot odpravilo v sredo zgodaj zjutraj. Vzletelo je pred raziskovalno bazo Rothera na Britanskem antarktičnem ozemlju. V vsako smer je letelo približno deset ur. Po premoru so tričlanska posadka, član medicinske ekipe in pacienta odleteli v Punto Arenas v Čilu, od koder so morali pacienta odpeljali v bolnišnico.

image1Nacionalna znanstvena fundacija (NSF), ki vodi raziskovalno postajo Amundsen-Scott na južnem tečaju, se je odločila za reševalno odpravo, ker je eden izmed delavcev potreboval njuno medicinsko pomoč, ki mu je tam niso mogli nuditi. Pozneje se je pokazalo, da je treba s postaje evakuirati še enega delavca. "Vse je potekalo po načrtih," je dejal Peter West, glasnik NSF. Fundacija ni sporočila imen obolelih, sicer uslužbencev podjetja Lockheed Martin, niti podrobnosti o njunem zdravstvenem stanju. To je bila komaj tretja nujna evakuacija z južnega tečaja sredi zime. Uslužbenci so sicer med februarjem in oktobrom ujeti tam, saj so poleti tja zaradi mraza in teme tedaj preveč nevarni. Na območju raziskovalne postaje na južnem tečaju je bila temperatura zraka v torek minus 60 stopinj Celzija. Po Westovih besedah lahko letalo Twin Otter leti tudi pri temperaturah do minus 75 stopinj Celzija. Preden vzleti, je sicer treba ogreti gorivo, baterije in hidravliko.
Kanadska letalska družba Kenn Borek upravlja dve letali Twin Otter. Potem ko sta prispeli v bazo Rothera, se je eno od njiju odpravilo na 2400 kilometrov dolgo pot proti raziskovalni postaji. Drugo je ostalo v Rotheri, če bi ga morebiti potrebovali za iskalno ali reševalno akcijo. Taki reševalni poleti so zelo nevarni. "Antarktika je velika kot ZDA in Mehika skupaj, zato pomenijo težavo že razdalje. Hkrati je tam zelo mrzlo, sploh sredi zime," je še dejal West. Letalsko reševalno akcijo sredi zime so pred tokratno izvedli samo dvakrat: prvič leta 2001, ko je edini zdravnik v bazi dobil smrtno nevarno vnetje trebušne slinavke, in drugič leta 2003. Obe akciji sta bili uspešni. Leta 1999 so iz baze evakuirali zdravnico Jerri Nielsen, ki je imela raka in se je zdravila. Toda tedaj je bila pomlad in so bile vremenske razmere občutno boljše.
Na raziskovalni postaji na Antarktiki trenutno biva 39 moških in devet žensk, ki sodelujejo pri različnih znanstvenih raziskavah ali opravljajo vzdrževalna dela na postaji. Ta je med drugim opremljena z dvema radijskima teleskopoma, s katerima na osnovi kozmičnega mikrovalovnega sevanja ozadja proučujejo zgodnje trenutke v razvoju vesolja ter temno energijo in snov. Ob njej stoji tudi observatorij IceCube Neutrino, s katerim opazujejo vedenje subatomskih delcev, ki jih proizvajajo črne luknje. (čk)

Fotografija: Raziskovalna postaja Amundsen-Scott na južnem tečaju je eden najbolj neprijaznih krajev za bivanje na svetu. (Reuters)

 

Vecer.si 24.06.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije