Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poreden ali pogumen deček?

Delo - Zorana Bakočević: Zgodba 7-letnega Jamata* je spodbudila polemike o tem, ali potrebujejo Japonci disciplinirane ali bistre otroke. 

Jamato Tanuka je nemiren otrok in na Japonskem to ni nikakršen kompliment za njegove starše. V državi, v kateri ima beseda »šicuke« oziroma »disciplina« še nekaj pomenov, vsak od njih pa je povezan z določanjem strogih pravil, je treba za dečka, ki meče kamenje na mimoidoče, poskrbeti tako, da bo znal upoštevati vsa pravila.

Toda ko so Jamatovi starši prejšnjo soboto zaradi takšnega vedenja pustili sedemletnega otroka na planinski poti in se odpeljali z avtomobilom samo 500 metrov naprej ter pričakovali, da bo tako prišel k pameti, so stvari krenile v napačno smer. Deset minut zatem so se vrnili tja, kjer so pričakovali, da bo sin čakal nanje, a ga niso našli. Več ur so ga iskali po gozdu, in ko se je začelo mračiti, so obvestili tamkajšnje pristojne organe.

Nadzor nad čustvi

Vse se je dogajalo na severnem otoku Hokaido v okolici Nanaeja, kjer se temperature ponoči spustijo do 5 stopinj Celzija, v okoliških gozdovih pa živijo medvedi in druge divje živali. Jamata je zato začelo iskati 180 vojakov, policistov in reševalcev. Z vsakim dnem je bilo čedalje verjetneje, da se je zgodilo najhujše.

Nato so v petek zjutraj trije vojaki vstopili v majhno barako, oddaljeno pet kilometrov od kraja, kjer so pustili dečka. Jamato ni potočil niti ene same solze, ko jih je zagledal. Na Japonskem otroke učijo nadzirati čustva tudi v najtežjih trenutkih. Samo povedal jim je, da je lačen. Eden od vojakov je vzel iz torbe svoje riževe cmoke in malček jih je v trenutku pojedel. Kljub vsemu je bil videti zdrav in popolnoma priseben. Razen nekaj odrgnin po nogah in rokah ni imel nobenih drugih poškodb.

Do barake je prišel še isti dan, ko je ostal na robu ceste. Baraka pripada vojski, ki jo uporablja med vsakoletnimi vajami, zato je Jamato v njej našel tanke žimnice. Oblečen je bil samo v kratke hlače in poletno majico, zato je vsako noč zlezel med dve žimnici in tako zaspal. Pred barako je našel staro pipo, iz katere je lahko pil vodo. Toda šest dni ni prav nič jedel. Hrane ni mogel najti, v gozdu okoli barake se je pomlad šele začela, zato še ni dozorelo nič užitnega.

Kako vzgajati mlado generacijo?

Takoj ko so Jamata pripeljali v bolnišnico, kjer so mu dali infuzijo za hitrejše okrevanje, se je po vsej Japonski razvnela polemika o vzgoji otrok. Oče, ki je hotel kaznovati sina, je bil pred kamerami videti kakor nekdo, ki je bil tudi sam kaznovan. S stisnjenimi ustnicami in z zaprtimi očmi se je klanjal in opravičeval prav vsem – sinu, šoli, družbi in vsem, ki jih je skrbelo. In vsem, ki se jim je najprej zlagal, da se je deček izgubil. »Bali smo se, da bodo našo kazen razumeli kot družinsko nasilje,« je pojasnil in nehote opozoril na dilemo, s katero se spoprijemajo na Japonskem. Kako vzgajati mlado generacijo?

Besedo »šicuke« v slovarju pojasnjujejo na več načinov. »Posaditi mladike ob pravi črti,« pravi ena od razlag. »Prišiti dele tkanine med šivanjem obleke tako, da držijo skupaj.« »Razvijati lepo vedenje z lekcijami in delovanjem.« Za mnoge starše na Japonskem je najpomembneje naučiti otroke, da sprejmejo družbena pravila vedenja. Da rastejo ob pravi črti. Da se držijo okolice.

Z vzgojo otrok se resda najbolj ukvarjajo matere, vendar star japonski pregovor pravi, da se je treba v življenju najbolj bati štirih stvari: potresa, groma, ognja in očeta. Mati je tista, ki sadi mladike ob pravi črti, oče je tisti, ki kaznuje, kadar kakšna od njih začne rasti v napačno smer.

»Gola vzgoja«

To ni nujno ravno fizična kazen. Na Japonskem je takšna oblika discipliniranja celo kazniva. Več tisoč profesorjev in učiteljev vsako leto suspendirajo ali odpustijo zaradi prijave o fizičnem kaznovanju učencev. Tudi o družinskem nasilju se zadnja leta čedalje več govori, zato se Jamatov oče ni kar tako bal, da ga bodo obtožili grdega ravnanja z dečkom.

Kljub temu je disciplina svojevrstna obsedenost, ki je sestavni del prepričanja, da se morajo otroci naučiti trpeti in vzdržati, če bi radi zrasli v ljudi, pripravljene na neusmiljeno konkurenco na trgu dela. V nekaterih vrtcih zato odpeljejo gole malčke na sneg in ledeni dež, razvila pa se je celo tako imenovana »gola vzgoja«, ki se mnogim zdi ekstremna, vendar temelji na prepričanju, da bodo otroci, ki vso zimo preživijo goli do pasu, bolj zdravi, vzdržljivejši in na splošno bolje pripravljeni na življenje.

Štiriinštiridesetletni Takajuki Tanuka je razmišljal podobno. »Niti slutil nisem, da bi se vse lahko začelo razvijati v to smer,« je povedal. »Vzgajal sem ga z veliko ljubezni, zdaj pa bi ga rad obsul s še več ljubezni.«

Nihče na Japonskem ne nasprotuje temu, da je treba otroke imeti rad. Sprašujejo se o tem, kako jih vzgajati. Po šestdnevni drami je mali Jamato postal junak, ki ga ne slavijo samo prijatelji v razredu in učitelji, ampak je vsa družba ponosna na pogumnega in iznajdljivega malčka. Toda kaj, če bo spet zalučal kakšen kamen? 

Zorana Bakočević  

  04.06.2016 10:00
* Delo/G-L: Našli sedemletnika, ki so ga starši ...


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije