Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Bohinju so presenečeni

Gorenjski glas - Andraž Sodja: Vlada je petega maja sprejela Uredbo o Načrtu upravljanja Triglavskega narodnega parka (TNP) za obdobje 2016–2025.

V Bohinju, kjer so pred sprejetjem pričakovali dodatna pojasnila, so nad odločitvijo vlade presenečeni.

Bohinjska Bistrica – Načrt upravljanja Triglavskega narodnega parka je v preteklih letih že dvigoval veliko prahu, saj so mu parkovne lokalne skupnosti na čelu z občino Bohinj, ki ima največ prebivalstva znotraj parka, odločno nasprotovale. Bohinjski župan Franc Kramar je bil nad sprejetjem upravljavskega načrta presenečen, saj so jim na predstavitvi načrta obljubili, da ga bo obravnaval tudi odbor državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Do tega ni prišlo. »Očitno so se odločili, da to ni potrebno, nad tem pa smo, milo rečeno, presenečeni, saj smo pričakovali, da bomo lahko na odboru pojasnili svoje nasprotovanje in poglede. Trenutni upravljavski načrt je namreč pisan na kožo javnemu zavodu Triglavski narodni park, ne pa parkovnim lokalnim skupnostim, saj ne upošteva ljudi v parku in njihove kvalitete življenja,« pravi župan Franc Kramar, ki o morebitnih ukrepih še ni mogel govoriti, saj jih je vlada z odločitvijo povsem presenetila. Povedal pa je, da občine na območju parka enotno pripravljajo predloge za spremembo zakona o TNP.

Kot navaja vlada, načrt upravljanja določa dolgoročne in operativne cilje, naloge ter predvidene aktivnosti za področja ohranjanja narave in naravnih virov, kulturne dediščine in kulturne krajine, poselitve in trajnostnega razvoja, obiskovanja in doživljanja ter skupnih podpornih aktivnosti za učinkovito izvajanje vseh področij. Za izvajanje načrta bo javni zavod Triglavski narodni park v obdobju od 2016 do 2025 namenil 25,5 milijona evrov, druge javne institucije pa naj bi v park namenile dodatnih 73,9 milijona evrov.

  14.05.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije