Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček

Nedeljski dnevnik: Največja mesečna količina snega ...

Danes nadaljujmo zgodovino ARSO po drugi svetovni vojni. Leta 1957 so upravo hidrometeorološke službe preimenovali v Hidrometeorološki zavod Ljudske republike Slovenije (HMZ). Prvi direktorje postal hidrolog Franc Bidovec, ki ga je kmalu zamenjal Lojze Ostanek, ki je ostal na tem položaju do upokojitve leta 1974.

Hidrološka dejavnost je od leta 1974 do 1979 delovala v okviru Meteorološkega zavoda SRS, nato pa so jo spet priključili takratnemu meteorološkemu zavodu. Državna meteorološka in hidrološka služba sta delovali v hidrometeorološkem zavodu do 1. maja 2001, ko je bila ustanovljena Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) kot organizacija v sestavi ministrstva za okolje in prostor. Prva direktorica agencije je bila dr. Andreja Čerček - Hočevar, leta 2004 jo je zamenjal dr. Silvo Žlebir, od 1. oktobra 2012 pa (najprej kot v. d., od 1. marca 2013 pa s petletnim mandatom) agencijo vodi hidrolog Joško Knez.

Vrnimo se k vremenu. Snežne pošiljke v gorah so te dni kar obilne, zanimivo pa je, da je bil februarja na Kredarici dosežen snežni mesečni rekord, ki se lepše sliši kot lanski decembrski, ko je padel le 1 centimeter snega. Februarja je zapadlo največ snega v enem mesecu od začetka meritev na tej naši najvišji meteorološki postaji, to je 430 centimetrov. Trenutno oziroma minulo nedeljo je bilo na Kredarici 370 centimetrov snega, za ljubitelje smučanja v Triglavskem na rodnem parku pa povejmo, da je minuli konec tedna na Voglu v 24 urah zapadlo 45 centimetrov snega in ga imajo zdaj kar 305 centimetrov. Poglejmo še nekaj drugih snežnih rekordov. Največ snega v 24 urah (125 centimetrov) je zapadlo na Domu na Komni 29. marca 1951 in 4. marca 1970, najvišjo snežno odejo pa so aprila 2001 izmerili na Kredarici (700 centimetrov). V tisti zimi je zapadla tudi rekordna skupna količina snega, to je 1662 centimetrov ali v metrih - kar šestnajst in pol.

Vremenski vpliv se bo s prihodom lepšega vremena omilil. Za to bo zaslužno tudi območje visokega zračnega tlaka, ki se bo od zahoda razširilo tudi nad območje Alp in srednje Evrope.

Napoved v besedi
Na Primorskem se bo zjasnilo že v sredo, drugod pa postopno v četrtek. V petek bo povečini sončno. V prihodnjih dneh bo dokaj sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Veijetnost za padavine bo zelo majhna. Jutranje temperature bodo okoli ledišča, najvišje dnevne pa od 10 do 15 stopinj Celzija.

09.03.2015
Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik |

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije