Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 03.03.16

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi v prvem pomladnem mesecu ...

Jurčičev pohod
Stresa, ki je postal že naš vsakdanji spremljevalec, se žal ne moremo čisto znebiti, lahko pa ga močno omilimo s čim boljšim spancem, obvladovanjem svojega časa, pozitivnim razmišljanjem, s sproščanjem in zabavo ter vsaj še z redno in vsakodnevno telesno dejavnostjo. Gibajte se čim več na čistem zraku, kar pomeni v naravi. Tako možnost to soboto izkoristite na pohodu od Višnje Gore do Muljave, ki smo ga podrobneje najavili že pretekli teden, zato tokrat čisto na kratko. Začetek bo med 7. in 10. uro v Višnji Gori, do Muljave pa je čez Polževo okoli petnajst kilometrov dolga pot s številnimi postanki za počitek in okrepčila. Informacije: 01 781 21 00, www.prijetnodomace.si-

Pohod po Obali ob dnevu žena
Zagotovo vam ob stresu lahko pomaga tudi sprememba okolja in če živite na celini, se recimo to soboto odpravite na morje. Medse vabijo piranski ribiči, ki se bodo svojim puncam in ženam oddolžili s pohodom iz Pirana v Dragonjo. Odhod bo ob pol devetih dopoldne izpred Čakole cafeja na piranski tržnici, do kmečkega turizma Deluka v dolini Dragonje pa boste prehodili devetnajst kilometrov in hodili okoli štiri ure. Na cilju bo poskrbljeno za malico in pijačo, poskrbljeno pa bo tudi za prevoz nazaj. Informacije: 031 897 381, www.rdoradela.com.

Pohod po Sladki poti
Protistresen bo tudi nedeljski obisk neokrnjene narave na Goričkem, kjer se boste odpravili po menda najslajši slovenski poti. Odhod izpred gasilskega doma v Ratkovcih bo ob desetih dopoldne, še pred odhodom pa se boste okrepčali z domačimi dobrotami ratkovskih gospodinj in Sirarne gorički raj. Trinajst kilometrov dolga krožna pot vas bo vodila skozi Kančevce do cerkve Sv. Martina, kjer se boste prvič okrepčali, s pokušino brezglutenskih pekovskih izdelkov vas bodo sprejeli in pogostili v vasi Domanjševci, v domačiji Medičarstva družine Celec pa bo po krajšem postanku vsak prejel medeno kolajno. Pot ki ni zahtevna, je pa razgibana, bo na cilju začinjena še s toplo malico. Informacije: 041 941 175, sladka-pot.si.

Povirski pohod
Krašovci se že nekaj mesecev pripravljajo na tamkaj največji dogodek – Mali kraški maraton, ki na zadnjo marčevsko nedeljo spet ne bo le tekaški, ampak tudi pohodni: popeljali vas bodo na ogled osrčja Krasa (več si preberite na www.kraskimaraton.si). Že v začetku marca pa se na prebujajoči Kras odpravite v Povir pri Sežani, kjer vas bodo domačini popeljali na vodno pot. Ogledali si boste nekaj okoliških še živečih, prenovljenih in tudi že pozabljenih in zapuščenih kalov (ob največjem zaščitenem kalu na Krasu bo postanek za okrepčilo), obiskali pa boste tudi zapuščeno lednico, v kateri so nekoč shranjevali led. Zaključek bo v Grgurjevem etnološkem hišnem muzeju z ogledom predmetov materialne in kulturne dediščine njihovih prednikov. Pohod bo v nedeljo, 6. marca, z izhodiščem za zadružnim domom v Povirju ob trinajsti uri, na poti pa boste okoli tri ure. Informacije: 031 505 779, www.povir.si.

Spoznajmo okolico kartuzijanskega gradu Loško
V nedeljo boste na pohodu odkrivali ostanke nekdanjega gradu Loško, kjer so svoja posestva nekdaj imeli menihi kartuzijanci iz Bistre pri Borovnici. Cesar Jožef II. je leta 1782 samostan v Bistri zaprl, z njim pa prodal tudi posestvo na Loškem. Novi lastniki teh poslopij niso obnavljali in postopoma jih je načenjal zob časa. Danes skoraj ni videti niti razvalin, stoji le še del enega velba. Od Cerknice proti gradu pa še danes vodi Prelatova pot in po njej se boste odpravili izpod lipe na Taboru v Cerknici ob 13. uri. Pohod bo dolg za tri ure hoje, med potjo pa bo čas za spoznavanje bližnje in bolj oddaljene zgodovine krajev in zanimivosti ob poti: francoski britof, Drašlerjev studenec, jarki iz časov Rupnikove linije… Informacije: 031-685-607, users.volja.net/pdcerknica.

Prvi pohod dveh vrhov
Po razgled na goriško pokrajino, Furlanijo, Alpe, Trnovski gozd, Kras in vse do morja, se v nedeljo odpravite na Škabrijel in Sveto Goro. Začetek pohoda bo pri razglednem stolpu na vrhu Škabrijela ob 11. uri (do tja boste peš prišli po uri in pol hoje iz Solkana), od tam pa se boste spustili na Prevalo in spet vzpeli vrhu romarske Svete Gore. Lažje a razgibane hoje bo za štiri do pet ur. Informacije: 041 620 290.

  

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije