Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 25.02.16

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj pohodov pred prvim pomladnim mesecem ...

Po poute dobroga Gustoša do zelenoga Gaja
Sedeč življenjski slog, pasivni transport in vse manj fizičnega dela so tudi pri nas, predvsem med mladimi povzročili pravo epidemijo debelosti. To kaže na nujnost upoštevanja in uveljavljanja bolj zdravega načina življenja v naš vsakdan. Z gibanjem kurimo odvečno energijo, ki jo zaužijemo s preveč hrane in omogočamo najboljše delovanje telesa. Dovolj gibanja boste imeli to soboto na prvem gurmanskem pohodu med vedno gostoljubnimi Prekmurci. Zbor bo ob devetih dopoldne pred Evangeličansko cerkvijo v Moravskih Toplicah, od tam pa se boste odpravili na trinajst kilometrov dolg krog. Vmes bo kar pet postankov za tople malice in napitke, na cilju pa pripravljajo še presenečenje. Pričakujte drugačen pohod. Informacije: 031 510 856, www.moravske-toplice.com.

Pohod med vrhpoljskimi vinogradi
Gostoljubja, odlične domače hrane in pijače ter rekreacije ne bo zmanjkalo niti na nedeljskem pohodu po Vipavskem. Začetek in konec pešpoti bo v Vrhpolju pred gasilskim domom ob 9. uri, pot pa vas bo vodila skozi vinograde do dvorca Zemono, od tam proti pobočju Nanosa in pod Starim gradom ob hudourniku Bela nazaj. Ob poti so mlini, kovačije, čudoviti tolmuni in razgledi. Po lahko prehodnih poljskih poteh boste hodili tri do štiri ure, vmes bo poskrbljeno za okrepčila, na koncu pa za toplo malico, družabno srečanje ob glasbi, pokušine… Informacije: 041 707 534, www.izvirna-vipavska.si.

Guzejeva pot
Pred skoraj stoletjem in pol smo tudi pri nas imeli nekakšnega Robina Hooda. Razbojnik in upornik Franc Guzej je deloval na območju Kozjanskega in prav tam boste to nedeljo lahko prehodili pot med kraji, ki jih je celih sedem let zaznamoval s svojimi roparskimi pohodi in ustrahovanji. Začetek do pet ur trajajoče in trinajst kilometrov dolge ture bo ob 8. uri v Prevorju, na poti pa boste obiskali Guzajev grob, star mlin na potoku Bistrica, se povzpeli na Puhorje (610 metrov) in si ogledali še čebelarstvo ter kovačijo. Seveda boste obudili tudi legendo o razbojniku, ki je bogatim jemal in dajal revnim. Hrano tokrat imejte v nahrbtniku. Informacije: 041 771 063, pd-smarje.com.

Zimski pohod na Arihovo peč
V naročju karavanške mejne gore Kepe se na 1084 metrih nad morjem, na avstrijski strani blešči Bleščeča planina. Na njej stoji planinska koča koroških Slovencev, pod njo pa se nahaja prepadna Arihova peč, ki bo na zadnjo februarsko nedeljo vmesni cilj tradicionalnega spominskega pohoda. Njegovo izhodišče bo med 9. in 12. uro pri Polancu na Čemernici nad Šentjakobom v Rožu, hoje pa bo za dve uri in pol. Za okrepčila in počitek bo poskrbljeno v planinski koči. Informacije: www.planinci.at, www.ssz.at.

Pohod po Jurčičevi poti
Še nekaj kratkih dni in že bo pomladni marec, ko se bodo zimski športi v glavnem umaknili letnim. Na prvo marčevsko soboto je v Koledarju rekreacije tradicionalno vpisan tudi pohod po poti iz Višnje Gore do Muljave, za bolj vzdržljive pa celo do Krke. Start bo med 7. in 10. uro v Višnji Gori, petnajst kilometrov dolga, razgibana, a nikakor zahtevna pot, imenovana po našem prvem romanopiscu Josipu Jurčiču, pa vodi mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih, čez Polževo mimo čudovite cerkvice Sv. Duha, od tam do Muljave pa ves čas navzdol mimo prizorišč Jurčičevih literarnih stvaritev. Ob poti bodo na voljo tudi domače dobrote za pokušino ali nakup. Po treh urah hoje bosta na Muljavi na ogled Jurčičeva rojstna hiša in zaključni kulturni dogodek s Krjavljem, poskrbljeno pa bo za dobro okrepčilo in lokalno ponudbo na stojnicah. Kdor pa si bo pot podaljšal za nekaj kilometrov do Krke, si bo tam z jamarji ogledal Krško jamo. Informacije: 041 746 825, www.prijetnodomace.si.

 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije