Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.02.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bodo padavine ponehale najpozneje v jugovzhodni Sloveniji. Od zahoda se bo začelo delno jasniti. Popoldne bo razmeroma sončno z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Burja bo oslabela. Ponoči se bo od jugozahoda pooblačilo.
V četrtek bo v severnih krajih pretežno oblačno, drugod bo oblačno s padavinami. Meja sneženja bo sprva na okoli 500 m, čez dan pa se bo nekoliko dvignila. Ponekod bo prehodno zapihal jugozahodni veter.
V petek bo oblačno, občasno bo deževalo. Meja sneženja bo sprva nad okoli 900 m nadmorske višine, nato se bo spuščala. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v sredo delno jasno s spremenljivo kopasto oblačnostjo. Zato bodo vrhovi občasno lahko v oblakih. Severni veter bo dopoldne oslabel. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 900 metrov. V četrtek bo pretežno oblačno in na območju naših gora suho vreme. Temperaturne razmere bodo sprva podobne današnjim, popoldne pa se bo nekoliko segrelo in ledišče se bo dvignilo do okoli 100 metrov nad morjem. Pihal bo zmeren jugozahodnik. V noči na petek bo nekaj padavin, a zaenkrat je videti, da jih bo v gorah bolj malo. Meja sneženja bo sprva nad okoli 900 metri nad morjem, a se bo spuščala. Snežna odeja se je ob otoplitvi ojužila in še nekoliko sesedla. Nižje, kjer je snega malo, se je sneg premočil do tal, še zlasti na zahodu, kjer je v torek deževalo. V sredo ponoči je pomrznil in se zato nekoliko stabiliziral.

Nad okoli 2000 metri je snežna odeja večinoma mehka, nižje pa večinoma pokrita s tanko skorjo, ki ne drži človeške teže, pod okoli 1500 metri pa je skorja trša. Veliko je zametov in opasti, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je na 2500 metrih do okoli 260 cm snega, na 1500 metrih od 150 do okoli 220 cm, na 1000 metrih pa od 10 do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 40 do 120 cm snega. Snežna odeja se začenja na precej različnih višinah, a omembe vredna količina snega je večinoma nad okoli 1000 metrih, na severozahodu tudi nižje.
Nevarnost snežnih plazov je v večjem delu naših gora zmerna. Večinoma je 2. stopnje, pod okoli 1200 metri pa 1. do 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, odvisno od količine snega.
V ponedeljek je bilo pretežno oblačno in tudi megleno ter večinoma suho, le v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju je bilo kar nekaj sonca. Ledišče je bilo nad 3000 metri.
V torek so se pojavljale manjše padavine, meja sneženja je bila nad okoli 1800 metrih. Nekoliko se je že ohladilo, a ledišče je bilo še nad okoli 1900 metri.
V noči na sredo se je ob prehodu hladne fronte ohladilo in v sredo zjutraj je 0 stopinj na okoli 900 metri nad morjem. Zapadlo je do 5 cm snega. Zapihal je okrepljen severni veter, ki je le v visokogorju še prenašal sneg. Snežna odeja je sestavljena iz več plasti in nekatere so med seboj še vedno slabše sprijete. Spontanega plazenja ne pričakujemo, ob obremenitvi snežne odeje pa lahko sprožite snežni plaz predvsem na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Snežna odeja je ob nočni ohladitvi pomrznila in se je tudi zaradi tega nekoliko stabilizirala. Na prisojnih pobočji se bo zaradi vpliva sonca v sredo snežna odeja nekoliko ojužila in ponoči pomrznila. V senčnih legah ter nad okoli 2000 metri bo vpliv sonca zanemarljiv.
V četrtek sonce zaradi oblačnosti ne bo več vplivalo na snežno odejo. Zaradi negativne temperature se bo sneg le počasi preobražal in lavinske razmere se do petka zjutraj zato ne bodo bistveno spreminjale. Le skorja na površini se bo lahko nekoliko okrepila. Jugozahodni veter, ki bo zapihal v četrtek, bo na izpostavljenih legah v visokogorju prenašal sneg.

24.02.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije