Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 17.02.16

Nedeljski dnevnik: V gorah je vendarle zima

Zima se je vendar začela, so besede, ki jih lahko izrečemo vsaj za gore. Minuli ponedeljek je bila na Kredarici višina snežne odeje 202 cm, na Voglu pa 180 cm, novozapadlega snega je na Kredarici 33 cm, na Voglu pa 20, v gorah pa je od petka do ponedeljka zapadlo od 30 do 80 cm snega.

Tako je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah na okoli 1500 m od 170 do okoli 200 cm snega, na 1000 m nadmorske višine pa od le nekaj cm do okoli 20 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m od 40 do 80 cm snega, višje v Kamniško-Savinjskih Alpah in osrednjih Karavankah tudi nad 80 cm.

Snežni plazovi vsako leto zahtevajo nekaj žrtev, zato poglejmo, kje je mogoče dobiti največ podatkov in kakšnih. Dejansko so skoraj edini uporabni in relevantni podatki Agencije Republike Slovenije za okolje. Na njihovih spletnih straneh lahko najdete številne podatke, morda je edina zamera le ta, da bi lahko pokazali določene podatke o višini snega in količini novozapadlega v zadnjih 24/48 urah na različnih lokacijah tudi s samodejnih postaj, in sicer na temu namenjeni spletni strani Snežne razmere in plazovi. Najdete lavinski bilten, tki napoveduje nevarnost plazov v gorah, splošno stanje in tudi tendenco tveganja. Tveganje plazov se ocenjuje po petstopenjski evropski lestvici, tako da je to podano grafično, prav tako tudi tendenca razvoja razmer, vse to pa je podano tudi tekstovno. Predstavijo snežne razmere in trenutno stanje snežne odeje, predviden razvoj v gorah in tendenco snežnih razmer. Poročilo pripravijo v zimskem času enkrat na teden v petek ter ga potem obnavljajo.

Zimske počitnice so tukaj, v gore se vsaj šolarji ne bodo odpravljali pogosto, vseeno pa naj opozorimo različne smučarje na nevarnost smučanja zunaj urejenih smučišč. Kajti plaz se lahko zelo hitro utrga in preseneti še tako izkušenega gornika, tako kot je pred leti plaz zasul in usmrtil enega največjih strokovnjakov za plazove Tomaža Vrhovca.

Visoka vremenska obremenitev se bo počasi unesla. Zaradi ostrih prehodov temperatur opozarjamo na povečano možnost prehladov.

Napoved v besedi
V sredo bo oblačno, dopoldne bodo padavine od vzhoda ponehale. V četrtek in petek bo večinoma sončno, v petek z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne bo predvsem v zahodni in severni Sloveniji možna kakšna ploha. Od sobote do ponedeljka bo prevladovalo delno jasno in suho vreme. V torek in sredo spet kaže na več oblačnosti s padavinami. Najvišje dnevne temperature bodo od nedelje naprej okoli 10 stopinj Celzija.

17.02.2016

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije