Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Drugače mladi

 

 

petek, 5. februar 2016, ob 05:29, Mitja Gleščič, ogledov: 486

Maruška Lenarčič: Planinska skupina, ki od lani deluje pri Slovenskem planinskem društvu Trst, ne miruje.

Člani so se podali na prvi pohod v letu 2016, v četrtek, 28. januarja – obiskali so deželni rezervat »Izliv Soče in otok Cona«. Na dogovorjenem mestu v Devinu se je zbralo kar 23 »drugače mladih« ali »over 70«.


Odpeljali so se do vhoda v rezervat, se v muzeju spoznali z značilnostmi območja rezervata, ki ima bogato in dolgo zgodovino. Človek je že v 19. stoletju, ko je tu prevladovalo močvirje s trstičjem in gozdovi, s svojo dejavnostjo posegel v neokrnjeno naravo. Konec 20. in v začetku 21. stoletja pa je del območja doživelo renaturacijo, s čemer je bil zagotovljen raj za ptice (za gnezdenje, prezimovanje ali za počitek v preletu) in za ornitologe, ki jih tu proučujejo.
Delček tega raja so si ogledali tudi pohodniki, saj so jih že na poti na parkirišče razveselile številne sive gosi. Na 5 km dolgi poti do izliva Soče v morje so, navkljub neprijaznemu blatu in meglenemu vremenu, uživali ob pogledu na številne ptice v zraku, lagunah in na izlivu samem. Megla je ustvarila nekakšno melanholično vzdušje, ki pa udeležence ni zamorilo, saj so veselo spoznavali nov svet in klepetali o vsem mogočem, predvsem pa čarobni naravi, ki nas znova in znova preseneča. V takem razpoloženju so preživeli več ur in zaključili v informacijskem centru, da so še poglobili znanje o vsem, kar so videli, nato pa se okrepčali v restavraciji, kjer so se dogovorili za naslednji izlet, ki bo v februarju.
Zaključek je bil prav posebno čustven: domačinka je občuteno zapela pesem alpinov iz 1. svetovne vojne žalostinko»Stelutis alpinis«, ki govori o planiki in vojaku: … Restarà par me che stele; che 'l miò sanc a là nudrit …
Zahvala za lep dan gre Paolu Raseniju, ki je poskrbel za organizacijo in vodenje izleta.

 

 

Maruška Lenarčič
Foto: Mauro Soban
 

 

eXTReMe Tracker