Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razvojni načrt

biosfernega območja Julijske Alpe - V letu 2015 je skupnost Julijske Alpe,

... ki jo sestavljajo lokalne turistične organizacije z območja občin Bohinj, Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora, Radovljica, Bled in javni zavod Triglavski narodni park, prepoznala potrebo po intenzivnejšem sodelovanju pri razvoju destinacije Julijske Alpe z enotnim ciljem – Julijske Alpe postaviti na zemljevid vrhunskih destinacij v Alpah.

Območje Julijskih Alp je edinstveno ne le v kontekstu najbolj atraktivnih destinacij v Sloveniji, njegovo vrednost je prepoznala tudi Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo - UNESCO. Leta 2003 je predlagatelj in upravljavec območja javni zavod Triglavski narodni park prejel potrdilo o vpisu območja na seznam biosfernih območij UNESCO MAB. Program Človek in biosfera je namenjen raziskovanju vplivov človekovih dejavnosti na spremembe v naravnem okolju in spodbujanju trajnostnega in sonaravnega razvoja.

Biosferno območje Julijske Alpe sestavljajo tri upravne enote: Radovljica, Jesenice in Tolmin. Na podlagi zgoraj navedenih dejstev in z namenom sodelovanje vseh občin na biosferenem območju Julijske Alpe je Skupnost Julijske Alpe k sodelovanju povabila predstavnike občin Gorje, Jesenice in Žirovnica. Rezultat delavnic je Razvojni načrt biosfernega območja Julijske Alpe kot trajnostne turistične destinacije, ki postavlja trdne temelje za trajnostni razvoj območja, predvsem trajnostni razvoj turizma. Poleg skupnih produktov, promocije in trženja vključuje tudi aktivnosti na področju trajnostne mobilnosti, lokalnega razvoja na področju turizma in dvigovanja ozaveščanja o pomenu varovanja narave in ohranjanja kulturne dediščine. Postavlja temelje za skupno upravljanje destinacije in osnovo za pripravo skupnih vsebin za prijavo na razpise EU skladov in drugih podobnih razpisov.

V petek, 29. 1. 2016 je bil v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini načrt razvoja predstavljen županom občin, drugim sodelavcem občin, predstavnikom nacionalne komisije MAB UNESCO in ostalim prisotnim. Razvojni načrt biosfernega območja Julijske Alpe je bil pozitivno sprejet, potrjen s strani županov. Nadaljnji koraki bodo usmerjeni v ustanovitev razširjene organizacije Skupnost Julijske Alpe in v zasnovo in izvedbo skupnih razvojnih projektov.

  04.02.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije