Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladim idrijskim planincem ni enakih

Primorske novice: Idrijski planinci so postali državni prvaki v osnovno - in srednješolski konkurenci

Po enoletnem premoru so v soboto mladi idrijski planinci na tekmovanju Mladi in gore znova osvojili državni prestol. Velik uspeh so dopolnili še zmaga idrijske srednješolske ekipe, tretje mesto spodnjeidrijskih “gamsov” in prva nagrada Idrijčanke Barbare Čibej na literarnem natečaju.

TRŽIČ, IDRIJA “Mlade usposabljamo za življenje,” večkrat poudarja dolgoletni mentor mladih idrijskih planincev Ignac Breitenberger. V soboto, ko so njegovi učenci na državnem tekmovanju v Tržiču osvojili prvo mesto v obeh kategorijah - osnovnošolski in prvič uvedeni srednješolski - in dodali še en bron, je bil skupaj z njimi neizmerno vesel, da nošolsko ekipo Idr'ski jegliči že osvojila državni naslov.
Državno prvenstvo, ki ga je zato lani gostila Idrija, v soboto pa Tržič, ker so jegličem naslov odnesli tamkajšnji planinci, se prihodnje leto vrača v Idrijo. Organizacijski zalogaj je velik, saj se za državne naslove meri po 22 ekip v vsaki kategoriji in po šest v finalnem tekmovanju pred publiko. Poprejšnji izbor opravijo na množičnih regijskih tekmovanjih.
Tržič je svojo vlogo opravil odlično in gostoljubno. PZS z mladinsko komisijo in soorganizatorji ni varčeval pri težavnosti tekmovanja. Teoretični del, ki obsega vse, kar je nujno vedeti o planinstvu in odgovornem obnašanju v gorah in preživetju v naravi nasploh, v finalnem delu spremljajo praktične preizkušnje iz prve pomoči in orientacije.
“Lani smo bili četrti, kar je dober rezultat, a letošnja zmaga in povrnitev naslova je veliko boljša. Kar verjeti ne moremo" so se veselili Barbara Čibej, Andrej Erjavec, Klara Kavčič in Timotej Tušar, zmagoviti jegliči.
Zmaga ni naključna. Ker z lansko uvrstitvijo ekipa ni bila zadovoljna in se je nekoliko zatikalo pri orientaciji in prvi pomoči, so na svoja dvakrat tedenska srečanja povabili medicinsko sestro, orientacista in alpinista, z Beitenbergerjem in somentorico Marijo Bončina pa so pregrizli kupe literature in gora. Vsi so planinci že od vstopa v osnovno šolo.
"Resnično so pridobili veliko znanja, ki jim bo ostalo vse življenje. S tem motivom jih tudi usposabljam. To znanje pokazati na tekmovanju ni hec, a to tudi gore niso,” je bil vesel Breitenberger.
Uspeh so s tretjim mestom dopolnili Pr'farski gamsi, ekipa OŠ Spodnja Idrija. Šesto mesto v finalu pa je osvojila preostala primorska ekipa v finalu iz OŠ Deskle in PD Kanal. Čibejeva, članica jegličev, je osvojila še prvo mesto na literarnem natečaju o planinskih taborih pred 60 in čez 60 let.

SAŠA DRAGOŠ 

25.01.2016

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije