Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ocene

sezone 2015 komisij PZS: za alpinizem, športno plezanje in gorske športe

Ocena alpinistične sezone 2015

Alpinistična sezona se je začela spodbudno. Izpostavimo lahko drugo zimsko ponovitev Sveče v Travniku, nad dolino Plazje je bila preplezana nova težka kombinirana smer Čira-čara, ki je kmalu dobila tudi prvo ponovitev. Loška stena je ob pomanjkanju idej glavnih protagonistov slovenskega alpinizma in ob slabših razmerah zadnja leta samevala, v februarju pa je le doživela nov vzpon v JV steni Votlega vrha. Nova smer je posvečena Tomažu Humarju. V začetku marca je nastala nova težka kombinirana smer nad Damoklejevim mečemMali bogovi, posvečena Urbanu Golobu. Alpinisti so pomladno ogrevanje opravili že tradicionalno v Koglu in drugih, bolj na jug obrnjenih stenah, kjer so bile po dolgem in počez preplezane vse velike klasike. Ponovno je bilo odkrito ostenje Križevnika, ki je bil lani hit sezone. Opravljenih je bilo kar nekaj prvih ponovitev smeri. Ob tem je nastala tudi nova težka smer.

Stabilno, toplo in dolgo poletje je omogočilo obilo vzponov v domačih logih in preplezanih je bilo kar nekaj prvenstvenih smeri, ki po težavnosti niso posebej izstopale. Omeniti velja le novo smer v mogočni Z steni Montaža nad Dunjo. Pogrešali smo še kak težek prvenstveni vzpon ali težjo ponovitev v domačih stenah, ki že leta samevajo in nimajo niti priložnosti odbiti kakšne naveze, ki bi se znašla pod njihovim vznožjem. Nekaj težjih prostih ponovitev je bilo v S steni Triglava (Obraz Sfinge, Bergantova …).

Aktivnejši, vsaj glede težavnosti, so bili naši alpinisti v tujini. Dolomiti in francoske Alpe so zabeležili kar nekaj izvrstnih vzponov, ki tudi v evropskem merilu ne doživijo veliko ponovitev v sezoni.

Leto se je končalo z zelo suho in toplo zimo, ki je prinesla nekaj dobrih ponovitev v suhi in kopni skali. Omeniti velja Helbo s Čopom ter Puntarsko v Vršacu.

Napovedane odprave za 2015 so nakazovale visoko aktivnost naših alpinistov v zunajevropskih gorstvih. Tri slovenske odprave so plezale v Patagoniji. V začetku leta so naši alpinisti preplezali novo smer v Z steni Mojon Rojo ter splezali na vrh Cerro Torreja, konec leta pa so preplezali še tri nove smeri v jugovzhodni in vzhodni steni San Lorenza ter še v nedotaknjeni jugovzhodni steni Cerra Hermosa.

Z Aljaske je prišla dobra novica o vzponu v Francoski smeri v Mount Hunterju.

V Pakistanu je bila nad ledenikom Choktoi preplezana nova smer na severni stolp Biacherahi, žal za glavni cilj ni bilo pravega vremena.

Tudi v Kirgiziji so slovenski alpinisti pustili svoj pečat s tremi novimi smermi v območju Kizil Askerja.

V pogorju Raru v indijski Himalaji je naveza opravila tri prve pristope na šesttisočake. Gre za zelo slabo raziskano področje, ki ponuja pravi avanturistični in raziskovalni alpinizem.

Z odličnim dosežkom nas je razveselila tudi odprava na Cerro Kishtwar, ki je uspela po novi težki smeri preplezati divjo vzhodno steno in opraviti šele tretji pristop na vrh.

Četverica je bila aktivna v pogorju Rolwaling, v Nepalu, kjer je naveza preplezala novo smer na Chukyma Go.

Jeseni je prišla dobra novica iz ZDA, iz doline Yosemite, kjer je naveza prosto preplezala smer Freerider v El Capitanu.

Preteklo leto je zaznamovala tudi menjava generacij Slovenske mladinske alpinistične reprezentance. Prva močna generacija je tlakovala temelje nadaljnjemu delovanju in usmeritvi SMAR. Samo želimo si, da bi naslednje generacije sledile tem smernicam.

Za kakovost alpinističnega podmladka v smislu težavnosti plezanja se nam ni treba bati. Nekoliko bolj nas lahko skrbi pomanjkanje idej in drznosti v smislu raziskovanja, kar dokazuje pomladansko množično obleganje Križevnika, kot da je to edina alpska stena daleč naokoli. Poletna sezona je nekoliko bolj enakomerno razporedila vzpone po stenah, a še vedno bi lahko na prste ene roke prešteli vzpone v stenah, ki niso v izboru Slovenskih sten. Redki so alpinisti, ki so se pripravljeni posvetiti iskanju težke nove smeri in za to morda "zapraviti" večji del sezone. Pogrešamo zavedanje in razmišljanje, ki bi se dalo prednost kakovosti pred količino. Po drugi strani pa nas razveseljuje dejstvo, da smo pri odpravarskih ciljih idejno še vedno na visoki ravni. Da bi bilo le zanimanja za alpinizem v najvišjih stenah Himalaje malo več.

Peter Bajec, član Komisije za alpinizem PZS

Ocena športnoplezalne sezone 2015

Tudi letos se po zaključku tekmovalne sezone z veseljem in ponosom oziramo na dosežene rezultate naših reprezentantov in njihovih trenerjev. Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši tekmovalci v lanskem letu postavili nove mejnike in ponovno kronali kakovostno delo zadnjih let z rezultatskimi presežki.

Paradna disciplina slovenskega športnega plezanja ostaja ženska težavnost.

Začnimo pri Mini Markovič, ki ima za seboj skoraj sanjsko sezono. Začela jo je z zmago na evropskem prvenstvu v Chamonixu in jo sklenila kot skupna zmagovalka svetovnega pokala. V sezoni je na najvišjo stopničko stopila kar štirikrat (Chamonix, Imst, Stavanger in Kranj). Po naporni tekmovalni sezoni ji je konec leta v skali uspelo preplezati še prvo slovensko žensko smer z oceno 9a v španskem plezališču Santa Linya. Ta vzpon spada med sedem najtežjih ženskih športnoplezalnih vzponov na svetu. Za svoje lanske dosežke je Mina prejela 3. nagrado med najboljšimi športnicami Slovenije leta 2015.

Janja Garnbret je že zadnji dve leti opozarjala na svoje nadpovprečne sposobnosti in le starostna omejitev 16 let jo je zadrževala, da se je v svetovni vrh izstrelila šele v lanski tekmovalni sezoni. Že na začetku sezone je v Chamonixu postala evropska podprvakinja, potem pa na svojih prvih treh nastopih v svetovnem pokalu trikrat stopila na oder za zmagovalke. Po pričakovanju si je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Arcu suvereno priplezala še naslov svetovne mladinske prvakinje tako v težavnosti kot tudi v balvanih.

V moškem delu ekipe nas je najbolj navdušil Domen Škofic. V Puursu smo dočakali njegovo prvo zmago v svetovnem pokalu, sezono pa je v skupni razvrstitvi končal tik pod odrom za zmagovalce, na četrtem mestu.

Tudi preostali del ekipe je dosegal vrhunske rezultate. V Imstu se je Tjaša Kalan prvič prebila v finale svetovnega pokala in na koncu zasedla 6. mesto. To ji je potem uspelo še v Stavangerju. Tekmovanje v Imstu je bilo sploh najuspešnejše v vsej sezoni, saj je Slovenija imela pet finalistov (Mina, Janja, Tjaša, Domen in Urban Primožič), kar je bil za nas velik ekipni uspeh.

V Münchnu na tekmi za svetovni pokal v balvanih nas je z nastopom v finalu lepo presenetila Katja Kadič in s končnim 6. mestom dosegla prvi finale ter s tem uspeh kariere.

Tudi mladinska reprezentanca je v pretekli sezoni na najpomembnejših tekmah dosegala vrhunske rezultate. Na svetovnem prvenstvu v Arcu so mladinci osvojili zlato in srebrno medaljo v težavnosti ter zlato in dve bronasti medalji na balvanskem delu tekmovanja. Uspeh so dopolnili še z bronasto in srebrno kolajno v kombinaciji. Z obeh mladinskih evropskih prvenstev so se domov vrnili s po dvema naslovoma evropskega prvaka. Lahko sklenemo, da so mladinci najbolje nastopali prav na najpomembnejših tekmah sezone.

Letos je olimpijsko leto. Športnega plezanja v Riu še ne bo na sporedu, začenja pa se štiriletni olimpijski ciklus, v katerega slovenski športni plezalci vstopajo z upi na nastop v Tokiu leta 2020.

Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje PZS

Tekmovalno ledno plezanje

... ima v Sloveniji že precej dolgo tradicijo. Tekmovanja se zaradi varstva naravnega okolja in izrednega napredka v tehniki plezanja selijo iz naravnih zaledenelih slapov na umetne previsne konstrukcije, kjer je vse manj ledu in vse več umetnih oprimkov za kategorijo težavnost, hitrostno plezanje pa ostaja na ledu. Že od prvih tekem svetovnega pokala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so uspešno tekmovali tudi Slovenke in Slovenci.
Zadnji dve leti se Janez Svoljšak postopno prebija med najboljše ledne plezalce, kjer že vrsto let prevladujejo predvsem ruski tekmovalci. Njegove vse pogostejše uvrstitve med finaliste so rezultat trdega in načrtnega treninga in potrditev, da 1. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2014 ni bilo naključje.

Jasna Pečjak, načelnica Komisije za gorske športe PZS

Tekmovalno turno smučanje

... je šport, ki doživlja v zadnjih letih zelo hiter razvoj in vse večjo priljubljenost. Poleg klasičnih tekem v gorah, na katerih tekmovalci premagujejo več kilometrov dolge proge s tehnično in dolžinsko različno zahtevnimi vzponi in spusti, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tekme, izpeljane po smučiščih, ki so zaradi lažje dostopnosti privlačne tako za organizatorje kot tudi za množično udeležbo vrhunskih in rekreativnih tekmovalcev. Tekmovanja se odvijajo v različnih disciplinah, najpogostejše so posamične in tekme v dvojicah na daljših trasah, sledijo jim tekme v vzponih ter v zadnjem času tudi atraktivni disciplini šprint in štafete.

Iztok Cukjati, član Komisije za gorske športe pri PZS in selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije