Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predavanje

Člani Društva za raziskovanje jam Ljubljana kot avstro-ogrski vojaški raziskovalci jam na soški fronti

bo v torek, 2. februarja, ob 18. uri v Biološkem središču, Večna pot 111 (nasproti živalskega vrta). Predaval bo Marko Simić.

Kraški značaj večjega dela bojišča ob Soči je predstavljal veliko oviro za bojujoči se armadi, saj je bilo kopanje strelskih rovov izjemno zahtevno. Vojaki so za bivališča in zaklonišča v zaledju bojne črte začeli uporabljati tudi kamnolome in kraške jame, ki pa jih je bilo treba najprej poiskati in nato ustrezno predelati za vojaško uporabo. Za iskanje primernih jam, njihovo raziskovanje in predelovanje, je avstro-ogrsko poveljstvo ustanovila posebne vojaške jamarske oddelke, v katere so napotili znane krasoslovce in jamarje.
Za nas je najpomembnejši jamarski raziskovalni oddelek poročnika Michlerja, v katerem je poleg Ivana Michlerja služil tudi Pavel Kunaver. Tako sta dva člana Društva za raziskovanje jam Ljubljana ob pomoči vojakov, članov skupine, z društveno opremo od maja do novembra 1917 na Banjšicah, Lokovcu in na Trnovskem gozdu raziskala in dokumentirala skupaj kar 106 jam.
Ob reprodukcijah izvirnih fotografij in načrtov jam bo predstavil raziskovalno skupino in njene dosežke.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije