Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 17.02.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo sprva pretežno jasno in ponekod megleno, čez dan se bo oblačnost od zahoda postopno povečala. Proti večeru se bo od severa postopno začel pojavljati rahel dež, ki se bo v noči na soboto v južnih krajih prehodno nekoliko okrepil. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 700 metri.
V soboto zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan se bo od zahoda delno zjasnilo, popoldne bo v notranjosti Slovenije možna kakšna kratkotrajna ploha. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja.
V nedeljo bo na Primorskem sončno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo jasnilo.
V ponedeljek bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se suho in sončno vreme nadaljuje. Segrelo se je, a zrak je ostal suh. Zato se je snežna odeja čez dan ojužila le na osončenih legah, ponoči je pomrznil in nastajala je skorja, ki ponekod tudi nosi človeško težo. V senci je ostal sneg suh in večinoma mehak. Pod vrhnjo plastjo snega je ponekod deloma poledenela plast, zaradi katere je vrhni sloj snega slabše povezan s podlago.

Nevarnost pred snežnimi plazovi je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov še ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Posebej so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Spontanega plazenja ne pričakujejo. Snežna odeja se je zaradi otoplitve nekoliko sesedla in stabilizirala zlasti na prisojnih pobočjih. Pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.
V petek se bo začelo oblačiti in proti večeru se bodo začele pojavljati manjše padavine. Meja sneženja bo sprva nad 1000 metri nadmorske višine, ponoči pa se bo spuščala, a bodo padavine v naših gorah že večinoma ponehale, le na jugu bo lahko snežilo do okoli 600 metrov nad morjem. A tudi tam bo padavin malo. Ohladilo se bo, tako da bo do nedelje temperatura v gorah pod ničlo.
V noči na ponedeljek bo začel dotekati toplejši zrak in v ponedeljek zjutraj bo nulta izoterma verjetno že nekoliko nad 1000 metri. Padavine v petek zvečer in ponoči ne bodo spremenile lavinskih razmer. Ob ohladitvi pa se bo snežna odeja stabilizirala, tako da se bo nevarnost snežnih plazov povsod zmanjšala na 1. stopnjo in bo MAJHNA.

Šele z otoplitvijo v začetku tedna se bo snežna odeja spet nekoliko labilizirala. Za konec tedna bo sneg suh in v senčnih legah mehak, drugod pa skorjast.

17.02.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije