Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Požar na Peci pogašen

vecer.com, Koroška: Potem ko se je ogenj sinoči razširil še na avstrijsko stran, so gasilci s pomočjo helikopterja Slovenske vojske danes znova posredovali, da bi ogenj dokončno ukrotili 

Akcija helikopterskega gašenja se je po nekajurnem gašenju popoldne zaključila, tako da je požar na Peci zdaj pogašen.

Včeraj gašenje s helikopterjem zaradi goste megle ni bilo mogoče, zato so intervencijo nadaljevali danes, ko je vidljivost boljša. Vodo za gašenje so zagotavljali iz vzpostavljenega bazena na stadionu v Črni, v akcijo so bili vključeni gasilci iz več koroških društev. Gorska reševalna služba je vzpone na Peco odsvetovala oziroma prepovedala že včeraj, kar velja do nadaljnjega. Uradni vzrok požara še vedno ni znan, policisti in kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem informacij. (plt; spletno uredništvo)


Peca še ni varna

Večer, Črna kronika, 31.12.15: Po torkovem požaru na Peci, v katerem je pogorelo okoli pet hektarjev ruševja in ki so ga gasilci v sodelovanju z gorskimi reševalci in Slovensko vojsko v veliki meri pogasili s helikopterskim gašenjem, je včerajšnja gosta megla onemogočala popolno ustavitev ognja.

Posamezni deli Pece so namreč še ostali ujeti v manjšem ognju, ki je po informacijah tamkajšnjih gasilcev načeloma lokaliziran in pod nadzorom, ne pa docela pogašen. Da bi plamene povsem pogasili, je bilo včeraj v slabi vidljivosti nemogoče, saj je Peco prekrila gosta megla. K sreči vreme ni bilo vetrovno, kar je za to koroško goro značilno. Nadaljnje gašenje s pomočjo helikopterja je tako načrtovano za danes. Uradni vzrok požara še ni znan, policisti in kriminalisti informacije še zbirajo. Neuradno je požar povzročilo kurjenje ruševja, ki so ga lahko opazili tudi pohodniki, pri čemer pa ni jasno, kdo natančno (domnevno skupina lovcev in planincev) se je lotil kurjenja ter kdaj in kako je požiganje nato ušlo izpod nadzora. Gorski reševalci pohode na Peco, ki je sicer priljubljena točka ob (po)novoletnih vzponih, za zdaj zaradi prevelikega tveganja odsvetujejo. Zvečer se je ogenj razširil na avstrijsko stran Pece, zato so posredovali gasilci z obeh strani meje. (plt)


Požarišče na Peci pogašeno

vecer.com, Črna kronika: Na Peci, kjer so danes dopoldan opazili novo požarišče, več ni nevarnosti za požar

Skupina črnjanskih gasilcev in gorski reševalci so namreč območje, kjer je tlelo, prekopali in zalili z vodo.

Kot je pojasnil podpoveljnik prostovoljnega gasilskega društva Črna Peter Ozimic, so okoli 15. ure peš prispeli na Peco. Območje, kjer je tlelo, je bilo veliko okoli 9 kvadratnih metrov. 23 gasilcev črnjanskega gasilskega društva in gorski reševalci so to območje ročno prekopali in zalili z vodo, ki so jo prinesli s seboj. Na koncu so nanj natrosili še sneg. "Če ne bi posredovali, bi se lahko znova sprožil požar, saj na Peci danes piha močan veter," je pojasnil Ozimic, ki upa, da je ogenj zdaj popolnoma pogašen.

Kot je znano, je v torkovem požaru na Peci pogorelo okoli pet hektarjev ruševja in grmov. Gasilci so ga pogasili v sodelovanju z gorskimi reševalci in Slovensko vojsko, sodeloval je tudi helikopter. Uradni vzrok požara še ni znan, saj policisti in kriminalisti informacije še zbirajo. Neuradno naj bi ga povzročilo kurjenje ruševja, ni pa še povsem jasno, kdo se je tega lotil in kdaj. (jd, spletno uredništvo)       

Fotografija: Tako so gasili
v torek (Damijan Cehner)


 

Vecer.si 31.12.2015

      

 

 

 

 

 

 


 

Vecer.si 02.01.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije