Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večji požar na Peci

vecer.com, Koroška - Petra Lesjak Tušek: Na območju Kordeževe glave na Peci se je dopoldne vnel požar, po prvih informacijah precejšnjih razsežnosti, …

… zato so na to območje napotili tako poklicno kot koroške prostovoljne gasilske ekipe. Ker je območje težko dostopno, so čakali tudi pomoč reševalcev s helikopterji, pomoč črnjanskim enotam so ponudili tudi iz občine Pliberk. Vzrok požara za zdaj ni znan, tudi celjska policijska uprava podatke v tej fazi še zbira. Planinska koča na Peci sicer v zimskem času deluje samo ob koncih tedna, zato danes ni bila odprta. Za zdaj tudi podatkov o planincih, ki so se morebiti danes odpravili na to goro, še ni. So pa na Peci ob inverziji v zadnjih dneh precej visoke temperature.

Po skoraj štirih urah čakanja so požar na Peci vendarle začeli gasiti s pomočjo helikopterjev - vodo zagotavljajo gasilci na črnjanskem stadionu, kjer jo dotakajo iz cistern. Gasilci, ki so bili prvi na kraju požara, ga sami niso mogli omejiti, ker je teren nedostopen in nevaren, zato so na pomoč helikopterja morali čakati. Gori približno pet hektarjev območja - borovcev oziroma ruševja. Vzrok uradno še vedno ni znan, policija še zbira informacije. Po pripovedovanjih pohodnikov, ki jih je bilo danes na tem koroškem dvatisočaku kar nekaj, je skupina vsaj treh ljudi (domnevno lovcev in planincev) med potjo razlagala, da bo potekal zažig ruševja, ki se na gori zarašča.

Kako je to na območju v bližini zavarovane planinske poti nato potekalo, ni znano, vendar pa zažiganja ruševja očitno niso uradno prijavili. Informacij, da bi bili lovci danes na tem območju, sicer ne v mežiški ne v črnjanski lovski družini s tega območja nimajo, prav tako v mežiškem planinskem društvu pravijo, da v omenjeni skupini niso bili njihovi predstavniki oziroma člani. Ker je teren na Peci suh, vreme pa je bilo toplo, se je ogenj nepričakovano in nenadzorovano razširil. Po sedanjih ocenah računajo, da bodo požar s helikopterskim reševanjem vendarle kmalu omejili.
(Petra Lesjak Tušek, spletno uredništvo)


Dokončno gašenje na Peci danes ovira megla

Večer, Koroška, 30.12.15 - Petra Lesjak Tušek: Požar na koroški gori so včeraj sicer omejili, a je sinoči v manjšem obsegu še bilo opaziti plamene, zato se bo akcija danes nadaljevala, zaenkrat vnovično helikoptersko posredovanje ovira megla

Po včerajšnjem požaru na koroški gori Peca, v katerem je pogorelo okoli pet hektarjev podrasti, se bo danes akcija še nadaljevala. Potem ko je včeraj takojšnjo gašenje domačih gasilskih društev onemogočil slab dostop do območja požara na strmem pobočju, današnje gašenje s pomočjo helikopterja Slovenske vojske, ki je posredoval včeraj, ovira megla. Helikopter tako zaenkrat še ni mogl vzleteti. Požar so včeraj do večera lokalizirali, vendar pa je na določenih predelih sinoči še tlelo. Ključno za omejitev ognja je bilo tudi dejstvo, da na Peci ni bilo vetrovno - pogost veter je sicer za to goro značilen. Vzrok požara po podatkih policije še ni znan, neuradno ga je najverjetneje povzročila človeška malomarnost. Policisti in kriminalisti bodo ogled najverjetneje lahko opravili danes, sporočajo s Celjske policijske uprave. Predstavniki Gorske reševalne službe Koroška opozarjajo občane, naj se ne približujejo območju, kjer gori, ker je gibanje na tem območju zaradi gostega dima nevarno.

Petra Lesjak Tušek


Gašenje požara na Peci se nadaljuje

Večer, Koroška, 31.12.15: Potem ko se je ogenj sinoči razširil še na avstrijsko stran, gasilci s pomočjo helikopterja Slovenske vojske danes znova posredujejo, da bi ogenj dokončno ukrotili

Požar, ki se je pred dvema dnevoma vnel na Peci, še vedno ni v celoti pogašen. Včeraj gašenje s helikopterjem zaradi goste megle ni bilo mogoče, zato z intervencijo nadaljujejo danes, ko je vidljivost boljša. Vodo za gašenje še naprej zagotavljajo iz vzpostavljenega bazena na stadionu v Črni, v akcijo so vključeni gasilci iz več koroških društev. Gorska reševalna služba je vzpone na Peco odsvetovala oziroma prepovedala že včeraj, kar velja do nadaljnjega. Uradni vzrok požara še vedno ni znan, policisti in kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem informacij. (plt)

 

Vecer.si 29.12.2015

Požar na Peci


Vecer.si 30.12.2015

 

 

 

 

 

 


Včeraj je gašenje omogočila šele helikopterska pomoč, ki bo ključna tudi danes. (Sebastijan Apačnik)


Vecer.si 31.12.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije