Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nam res decembra grozi vremenski šok

vecer.com: Že naslednji teden naj bi se vreme nekoliko izboljšalo, sredi decembra pa nas čaka pravi vremenski šok

O kakšnem vremenskem šoku govorijo meteorologi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Albanije in Srbije? Napovedujejo namreč, da se bodo temperature do srede decembra postopoma povzpele vse tja do 20 stopinj Celzija. To bo povzročilo močne atmosferske tokove in zelo nestabilno vreme. Izpostavljeni bomo, za ta letni čas, nenavadno visokim temperaturnim razlikam (ponoči bodo temperature tudi po ničlo), kar bo zelo obremenilno vplivalo na vremensko občutljive ljudi (tudi tiste, ki to še niso). Ponekod ob Jadranu bo celo tako toplo in sončno, da bodo najpogumnejši gotovo skočili v morje.

Potem bo sledila povsem drugačna druga polovica decembra, ko se bodo trendi nenadoma obrnili v drugo skrajnost. Meteorologi govorijo o anticiklonu vseh ciklonov, ki naj bi začel nastajati nad Grenlandijo in se počasi premikati proti Zahodni Evropi. Takrat bo v naše kraje začel dotekati izjemno oster in hladen polarni zrak, ki bo v celoti destabiliziral področje Sredozemlja.
Kot kažejo izračuni, bo Slovenija ravno na meji hladnega in vročega zraka. To bi lahko pomenilo, da nas proti koncu leta čaka veliko dežja, snega in leda, pa tudi sonca, obstajala pa bo velika nevarnost žleda po celi Evropi.
Seveda so to zgolj predvidevanja. Napoved otoplitve za prvo polovico decembra je 50 do 70 odstotna, nenadna ohladitev pa zaenkrat 20 do 40 odstotna. Drugi del, torej ohladitev, je odvisen predvsem od tega, kako visoko se bo zajedel topel mediteranski zrak. Če bo segel do Skandinavije, bo vreme veliko bolj nepredvidljivo in neobičajno in priča bomo vremenskim pojavom, ki jih nismo vajeni.
Očitno se bomo morali navaditi na ekstreme. (ZVŠ, spletno uredništvo)

Fotografija: Se nam v drugi polovici spet obeta žledena katastrofa?

Vecer.si 28.11.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije