Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Debni vrh - kratka in strma pot

Silvo Baznik: V sončnem jutru sem se tretjič v tem tednu odpravil na bližnji hrib.

Ko stopim čez Kašeljski most, sem na Mazovčevi poti, ki vodi pod Debni vrh. Z makadamom hitro opravim in že stopam po pomrzjeni travi pod vznožje hriba.

S prvimi koraki v gozdu se spremeni pesem narave. Včerajšnjega snega že ni več in listje lepo šumi pod nogami, ko pričenjam vzpon na 530 m visoki hrib na vzhodu Ljubljane. Hodim po eni od številnih potk. Prečim prvi kolovoz in nadaljujem po potki do drugega. Sedaj nekaj deset metrov po njem in zopet na potko, ki se vzpenja po strmem zahodnem grebenu. Po njej se vzpnem vse do vrha, kjer stoji razgledni stolp. Tokrat grem po še rahlo zasneženih stopnicah na vrh, od koder so lepi razgledi na okolico z Molnikom in Krimom na jugu, Julijske Alpe s Šmarno goro in Ljubljano na zahodu, Kamniške alpe na severu in hribovje na vzhodu.

Sestopim s stolpa. Sprva grem po isti poti navzdol, nekje na sredi hriba pa zavijem proti severu in se nato spustim do ribnika in brvi. Mirno je okoli ribnika, le po makadamski cesti stopajo sprehajalci. Naredim panoramski posnetek ribnika in grem na makadam.

Po dobrih sto metrih naletim na črno odlagališče, ki je bilo že nekajkrat pospravljeno a še vedno se najde “dobri prijatelj” narave, ki onesnažuje sicer lepo sprehajalno področje vedno z “novimi odpadlimi dobrinami”. Nadaljujem s hojo do Kašeljskega mostu in zavijem na travnike V produ, kjer reka Ljubljanica dela velik ovinek vse do Vevškega mostu. Tudi od tu je lep pogled na reko in Debni vrh, pa tudi Kamniške Alpe so kot na dlani. Zadnje padavine so sprale ves smog iz ozračja in zato se daleč vidi.

Grem ob Ljubljanici in glej ga zlomka, še eno črno odlagališče odpadkov. Letos imajo komunalne službe veliko dela, saj sokrajanom očitno ni mar za urejenost okolice. Fotografiram še to, da kasneje pošljem dokaze o črnih odlagališčih mestni inšpekciji in nadaljujem pot proti domu.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije