Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Baščanski kamik - Razstava na Učki

V lani lepo obnovljenem Planinskem domu Poklon na Učki je razstavljal svoje fotografije Darko Mohar

Leta 1958 se je družina preselila v Baško na Krku, študiral je v Ljubljani, danes živi in dela na Reki.
Na dogodku se je zbralo lepo število slovenskih in hrvaških planinskih prijateljev, pa tudi domačinov iz Baške, saj je Darko član Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki, kjer vodi planinsko skupino, član Planinskega društva Opatija in Planinskega društva Snežnik iz Ilirske Bistrice.


V katalogu je svoje fotografije poimenoval »Bašćanski kamik« in jih poetično opisal v bašćanskem narećju: »Stoji na buri, ji ga sol, more lomi, valja, od njega dela žal. Malo je zemlje ondi, retka trava, kakova smokva ili trs. Cobanska ruka ga spravlja va gromace, lomi težački hrbat. Na njen sopile sopu svojo notu, ovdi se je rodil naš ca! Na kamiku smo rojeni, va njen zapisani. Lip je aš je naš!«
V živo sta mlada Bašćana slikovito predstavila svoj kraj, oglasile so se bašćanske sopele, da so nas pete zasrbele, Darko se je tudi zavrtel. Opazovali smo v fotografije ujeto bašćansko naravo, lepoto teh kamnitih skulptur, duhovito in rahločutno ujetih med morje in hribovje…kot je ujet tudi Darko. Je zavzet in predan planinec, ljubi morje, fotografiranje pa je njegov konjiček že od mladih nog, je tudi član Foto kluba Color iz Reke in foto skupine KPD Bazovica. Sodeloval je na najmanj sedemdesetih skupinskih in petih samostojnih razstavah. Dobil je tudi več nagrad.
Z gostoljubnimi planinci smo večer sklenili v sproščenem klepetu, ob polnem in bogatem doživljanju narave.

Darinka Koce
Foto: Jože Mihelič

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27672

Informacije

Informacije