Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kačna jama usodna

Delo - STA: ... za starejšega moškega / Moškemu, sicer jamarju in jamarskemu reševalcu, je verjetno zdrsnilo v 186 metrov globoko brezno.
 Slovenske novice: Slišali so pok, ...

Divača – V Kačni jami pri Divači je ponoči potekala reševalna akcija, v kateri so iz jame prinesli posmrtne ostanke starejšega moškega. Zanj je bil usoden padec v 186 metrov globoko vhodno brezno, šlo naj bi za zdrs, so ocenili jamarski reševalci, ki so danes ob 5. uri končali akcijo.

Kot je danes za Slovensko tiskovno agencijo povedal podpredsednik Jamarske zveze Slovenije Marko Zakrajšek, so v Kačni jami v soboto raziskovali trije češki jamarji. Ob odhodu iz jame so na dnu vhodnega brezna naleteli na posmrtne ostanke starejšega moškega. Eden izmed njih je zato pohitel ven in poklical na Center za obveščanje.

Jamarski reševalci so bili o nesreči obveščeni nekaj minut pred 20. uro. Steklo je reševanje, ponesrečenega moškega so z nosili začeli iz jame dvigati ob 1.40. Nosila so bila zunaj jame ob 3. uri, zdravnik iz sežanske NMP pa je lahko le potrdil smrt, odrejena je bila sodna obdukcija.

V reševalni akciji je sodelovalo 19 jamarjev iz sežanskega, postojnskega, ljubljanskega in kranjskega jamarskega reševalnega centra, gasilci PGD Divača in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter policija.

Zakrajšek je povedal še, da je bil pokojni jamar in jamarski reševalec, ki je prišel verjetno pogledat na rob jame, saj je zunaj opazil avtomobile čeških jamarjev. Območje okrog jame pa je zaradi odpadlega listja še bolj nevarno kot sicer, k nesrečnemu dogodku naj bi pripomogla tudi tema, saj naj bi se nesreča zgodila po 18. uri.

Kačna jama leži v neposredni bližini Divače, dolga je skoraj 14 kilometrov in globoka 280 metrov, kar jo uvršča med najdaljše slovenske jame. Vhod v jamo se začne v veliki vrtači, vhodno brezno pa je visoko kar 186 metrov. Skozi jamo poteka tudi en del podzemnega toka reke Reke.

V Kačno jamo se je prvi spustil Anton Hanke leta 1889, med prvimi obiskovalci jame pa je bil tudi Divačan Gregor Žiberna Tentava.


Slovenske novice, 15.11.2015 10:14 Slišali so pok,
nato pa našli mrtvega moškega

Okoliščine dogodka preiskujejo policija in pristojne službe.

DIVAČA – V soboto ob 19.53 je v Kačji jami, občina Divača, skupina čeških jamarjev pri dvigu iz jame na globini sto petdeset metrov naletela na mrtvo osebo.

Reševalci JRS RC Sežana, Postojna, Ljubljana in Kranj so v jutranjih urah dvignili na površje posmrtne ostanke preminule osebe.

Gasilci PGD Divača in ZGRS Sežana so razsvetlili kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem JRS in pogrebni službi.

Na PU Koper so povedali, da so jamarji zaslišali pok. Odhiteli so na kraj dogodka in našli moškega. Po podatkih policije gre za Italijana, ki živi na območju Divače.

Okoliščine dogodka preiskujejo policija in pristojne službe, poroča uprava za zaščito in reševanje.

 

  15.11.2015 08:41

Fotografija je simbolična. Foto: Mavric Pivk

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije