Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klemenškovo brezno, vaja

Večer, Ljudje in dogodki: Borisu Šajteli se je pri raziskovanju Klemenškovega brezna pri prostem plezanju 310 metrov odlomil oprimek

Padel je pet metrov globoko. Poleg odrgnin bi si lahko poškodoval hrbtenico, nastale bi lahko tudi notranje krvavitve. Koliko časa bo na pomoč moral čakati v tej globini pri desetih stopinjah Celzija, je odvisno od hitre rakcije in usposobljenosti članov jamarske reševalne službe.
Opisano reševalno vajo so izvedli nad Logarsko dolino, pripravila jo je reševalna služba Jamarske zveze Slovenije. Glavni namen je bil preveriti pripravljenost ekip in spoznati tuje, sosednje ekipe. Ti pa morajo spoznati naše jame. »Če pride do nesreče v zahtevnih in globokih jamah, denimo tisoč metrov globoko, ki so pogoste tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah, moramo za pomoč zaprositi ekipe iz sosednjih držav. V Sloveniji nas namreč ni dovolj. Operativnih članov imamo 55, za reševanje v tako globokih jamah, ki traja tudi več dni, je potrebnih 100 do 150. Razmere v jamah so nekaj čisto drugega kot na površju. Reševalci si ne moremo pomagati s helikopterjem, ponesrečence je treba peš znositi ven,« je opisoval vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek. Jame Logarske doline je v soboto spoznavalo 65 reševalcev iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Madžarske. (Večer, 12.10.2015)

Vecer.si 12.10.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije