Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Živalski mrtvaški ples

Triglavski narodni park: Odprtje razstave slike po motivu mrtvaškega plesa Janeza iz Kastva, avtorjev Katarine Toman Kracina in Društva za domače raziskave bo v sredo, 7. oktobra, ...

... ob 19. uri, v Infocentru Triglavska roža Bled. V kulturnem programu se bodo s krajšo plesno predstavo predstavili plesalci Plesalnice Bohinj.

Letos mineva 100 let od vstopa bohinjskega zaledja v 1. svetovno vojno. Pa je vojna prizadela samo ljudi? Živali na bojnem polju niso avtonomne, ampak so tako ali drugače zmagovalke oziroma žrtve razmer, ki jim jih je vsilil človek. Niso ne prijateljice ne sovražnice, nimajo ne dolžnosti ne plemenitega cilja, niso ne dobre ne slabe, zgolj so.

V 1. svetovni vojni so ljudje nabor nekaterih živali izenačili z naborom vojakov in jim pripisovali patriotske lastnosti in naloge. V nesmiselni projekciji človeških vrednot so iste živali delili na zaveznike in sovražnike, na zaslužne in pogubne.

Vojnim herojem so postavljali bronaste spomenike in npr. konje, mule, pse ali golobe odlikovali z medaljami in vojaškimi čini. Med živalmi, ki niso služile človeštvu, a jim je bila fronta gojišče, so bile podgane, vrane, miši, stenice, muhe, bolhe, uši, trakulje, gliste ... Nihče ni opeval milijonov glav govedi, prašičev, drobnice, perjadi in drugih živali, ki so končale v loncih in konzervah. Divjadi in ribam je grozilo iztrebljenje zaradi lakote in opustošenja njihovega življenjskega okolja. Na koncu vojne so vse živali brez izjeme končale v isti uravnilovki. Smrt je poenotila vse.

Razmišljanje o univerzalnosti smrti v vojnem času je člane Društva za domače raziskave pripeljalo do teme mrtvaškega plesa, priljubljene poznosrednjeveške alegorije, ki je ohranjena v vseh deželah ob soški fronti. Priredili smo ikonografijo freske iz Hrastovelj, ki jo je Janez iz Kastva naslikal okoli leta 1490, in naslikali 7-metrsko sliko na šotorsko platno. Na njej povorko različnih živali po vojni soški pokrajini vodijo v brezno razposajeni in norčavi okostnjaki, ovešeni z vojaško opremo. Pozdravlja in salutira jim general Smrt, na prestolu ob njem pa na gramofonu igra vedno ista pesem.

Razstava bo v Infocentru Triglavska roža Bled na ogled do 8. novembra 2015.

  0..10.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije