Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jama Biserujka

Obnovljene in urejene, ter osvetljene steze v temnih dvoranicah sežejo v leto 1997, tako so omogočili in približali obiskovalcem vrhunski ogled kapniških stebrov, če tudi po dolžini le majhne jame, ki nikakor ne pušča obiskovalca ravnodušnegaJanez Pikon: Kratko brezno, podzemni biser v temnih nedrjih otoka Krka, severovzhodno ob vasici Rudina. Jama Biserujka je na ogled v poletnih mescih od aprila do oktobra.

Jama Biserujka

Obiščemo Jamo Biserujko, odkrili so jo že davno v preteklosti (180 let). Pripovedujejo nam o legendi iz časa, ki je krožila med domačini in skritem tihotapskem blagu v globokem breznu, skriti zaklad naj bi botroval k izvirnemu imenu jame. Dolžina razmeroma kratke špilje, kot jo imenujejo domačini, doseže do 111 metrov, kjer se preko leta stalna temperatura zraka v jami giblje nekje med 12 °C in 18 °C. Kratko brezno, podzemni biser v temnih nedrjih otoka Krka, severovzhodno ob vasici Rudina. Jama Biserujka je na ogled v poletnih mescih od aprila do oktobra.

Obnovljene in urejene, ter osvetljene steze v temnih dvoranicah sežejo v leto 1997, tako so omogočili in približali obiskovalcem vrhunski ogled kapniških stebrov, če tudi po dolžini le majhne jame, ki nikakor ne pušča obiskovalca ravnodušnegaPodzemne galerije so prepolne številnih stalaktitov, stalagmitov in kalcitnih stebrov razmeroma male jame v nedrjih otoka KrkaPodzemne galerije so prepolne številnih stalaktitov, stalagmitov in kalcitnih stebrov razmeroma male jame v nedrjih otoka KrkaPodzemne galerije so prepolne številnih stalaktitov, stalagmitov in kalcitnih stebrov razmeroma male jame v nedrjih otoka KrkaPodzemne galerije so prepolne številnih stalaktitov, stalagmitov in kalcitnih stebrov razmeroma male jame v nedrjih otoka Krka

Podzemne galerije so prepolne številnih stalaktitov, stalagmitov in kalcitnih stebrov razmeroma male jame v nedrjih otoka Krka. Trdijo, da posebno vrednost Jami Biserujki daje edemitski rakec Alpioniscus christiani (Krčka špiljska babura), kateremu je jama edino prebivališče na zemlji.

Dolžina razmeroma kratke špilje, kot jo imenujejo domačini, doseže do 111 metrov, kjer se preko leta stalna temperatura zraka v jami giblje nekje med 12° C in 18° CKratko brezno, podzemni biser v temnih nedrjih otoka Krka, severovzhodno ob vasici Rudina. Jama Biserujka je na ogled v poletnih mescih od aprila do oktobraKratko brezno, podzemni biser v temnih nedrjih otoka Krka, severovzhodno ob vasici Rudina. Jama Biserujka je na ogled v poletnih mescih od aprila do oktobra

Obnovljene in urejene, ter osvetljene steze v temnih dvoranicah sežejo v leto 1997, tako so omogočili in približali obiskovalcem vrhunski ogled kapniških stebrov, če tudi po dolžini le majhne jame, ki nikakor ne pušča obiskovalca ravnodušnega.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Jama Biserujka

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije