Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gora, film in pesem

Gorenjski glas - Alenka Brun: Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.

V torek je bila v nekdanjem kranjskem kinu Storžič premiera dokumentarnega filma z naslovom 50 let Hale Tivoli. V njem režiser, Kranjčan Toni Cahunek, elementarno prikaže, kako in zakaj je Hala Tivoli v pol stoletja upravičeno pridobila status simbolnega hrama najpomembnejših kulturnih, družabnih, športnih in glasbenih prireditev pri nas. »Med neštetimi urami, ki sem jih preživel v arhivu, sem skušal izluščiti bistvene dogodke v dvorani, ki so ustvarili spomine in pustili pečat vsem generacijam,« je dejal Cahunek, ki je v filmu opravil razgovore s 24 ljudmi, tesno povezanimi z legendarno dvorano.

Prejšnji teden pa je v domače kinematografe prišla najstniška komedija Julija in alfa Romeo, celovečerec mladega slovenskega režiserja Blaža Završnika, v sredo pa je kranjskem Cineplexxu v 3 D tehnologiji premiero doživel film Everest. Še prej pa so si gledalci lahko v pritličju kranjskega Planeta Tuš ogledali razstavo ob 120-letnici Planinskega vestnika, pripravljeno v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, ter občudovali originalno opremo iz odprave Everest 79, ki sicer domuje v Slovenskem planinskem muzeju. Na isti dan kot komedija pa je v prostorih založbe Dallas premiero doživela tudi skladba simpatičnega Klemena Bunderle z naslovom Od tebe stran. Skladba pripoveduje zgodbo o zaljubljeni ženski, ki jo Klemen na vsak način želi odbiti, saj se boji njenih in svojih čustev.

Že omenjeni Everest je v prve vrste privabil veliko znanih obrazov iz sveta domačega alpinizma. Mount Everest namreč že od nekdaj predstavlja ultimativno preizkušnjo za alpiniste z vsega sveta. Slovenci smo ga osvojili maja 1979.
Film prikazuje presunljivo resnično zgodbo o tretjem najbolj smrtonosnem dnevu v zgodovini Everesta, ki je terjal osem življenj. Takrat sta se namreč dve različni odpravi srečali z enim najhujših snežnih viharjev, kar jih je kdaj zabeležila človeška rasa. V primežu smrtnega strahu se je tako vseživljenjska obsedenost z osvojitvijo veličastne gore preobrazila v nepredstavljiv boj za golo preživetje ... Tragedija se je odvijala maja 1996 in je vse do lanskoletne katastrofe veljala za najbolj temačen in žalosten dan v zgodovini Everesta. Zgodbo so v preteklosti že povzeli v dokumentarnem filmu in knjigah preživelih, zdaj je v 3D-tehnologiji zaživela še na velikem platnu.

  25.09.2015

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije