Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razstava

Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh je do 27. septembra na ogled v Planetu Tuš v Kranju, kjer bo v Cineplexxu 23. septembra posebna premiera filma Everest v poklon slovenskemu alpinizmu.

Planinski vestnik velja za najstarejšo še izhajajočo slovensko revijo. Prva številka je razveselila bralce februarja 1895, revija pa je bila v vseh obdobjih ogledalo dela planinske organizacije, gorniške kulture, odraz splošnih razmer in duševnega doživljanja gora Slovencev. Vestnik vsa desetletja poroča tudi o alpinističnih dosežkih naših alpinistov. "O himalajskih odpravah je bilo veliko medijskih objav, a objave v Planinskem vestniku – poglobljeni, osebni in čustveni članki članov odprave – so bile smetana javljanja z odprav," je ob letošnji slovesnosti Vestnikovih 120 let poudaril alpinist in slikar Danilo Cedilnik - Den.

Razstava Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh, ki že vse jubilejno leto potuje po Sloveniji, slikovito prikazuje dejavnost revije, njen pomen in poslanstvo. V Planetu Tuš Kranj, kjer je na ogled do nedelje, 27. septembra 2015, pa tudi napoveduje premiero filma Everest v poklon slovenskemu alpnizmu, ki bo v sredo, 23. septembra, ob 20. uri v Cineplexxu Kranj, na rednih sporedih slovenskih kinematografov pa bo od 24. septembra.

Film Everest je presunljiva resnična zgodba o tretjem najbolj smrtonosnem dnevu v zgodovini Everesta. Tragedija, ki je v svetovni javnosti sprožila prvi val polemik o komercializaciji vzponov, se je na najvišji točki sveta odvijala 10. in 11. maja leta 1996. Takrat sta dve različni ekspediciji padli v milost in nemilost enemu najhujših snežnih viharjev. Everest bo ob pomoči osupljivih posnetkov v 3D tehnologiji in izjemne igralske zasedbe približal agonijo alpinistov, ki so bili v krutem okolju, kjer človeška telesa dobesedno umirajo, soočeni z nemogočimi ovirami. V primežu smrtnega strahu se je njihova vseživljenjska obsedenost po osvojitvi te veličastne gore preobrazila v nepredstavljiv boj za golo preživetje.

Manca Čujež
Vir: PZS.si
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije