Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikoptersko reševanje na Nanosu

GRS Ljubljana: Ob 15.38 je Postojnski skupini na telefone priletelo sporočilo o nesreči na Nanosu. Pohodniku naj bi pri sestopu zdrsnilo po pobočju.

 
Z njim smo takoj vzpostavili telefonski stik, vendar iz pogovora ni bilo moč izluščiti nič konkretnega, da bi lahko vedeli, kje točno se nahaja. Zaradi možnosti, da bo samo iskanje poškodovanca trajalo nekaj časa, smo zato aktivirali še člane celotnega društva in helikopter. Slednjega tudi zato, ker je bilo iz pogovorov razbrati, da so poškodbe resne.

Štirje člani Postojnske skupine smo se z lastnimi vozili in vozilom GRS takoj odpravili na vrh Nanosa, od koder smo pričeli z iskanjem. Dva člana sta pregledovala pobočje od strme poti na Nanos proti cerkvici Sv. Hieronima, dva pa v nasprotni smeri.

Poškodovanca smo po prejemu dodatne koristne informacije iz RECO Koper po dobri uri iskanja našli nad tako imenovano Janezovo potjo. Izkazalo se je, da so njegove poškodbe hujše. Med tem časom je na vrh Nanosa prišla tudi ekipa nujne medicinske pomoči iz Postojne z reševalnim vozilom. Celotno komunikacijo je ves čas iskanja močno oteževala slaba pokritost s signalom mobilnih operaterjev.

Poškodovanca smo po oskrbi skupaj zdravnikom GRS in reševalcem letalcem ter ekipo NMP Postojna pripravili za helikopterski prevoz v Univerzitetni klinični center, kamor je odletel nekaj po osemnajsti uri.

Tako kot že nekajkrat doslej se je tudi pri tej akciji pokazalo, da so informacije, ki jih dobimo od poškodovanca lahko zavajajoče in je za uspeh ključno poznavanje terena in lastni instinkt. Če poškodovanca ne bi našli še nekaj časa, bi bilo potrebno neprimerno večje število reševalcev, zaradi teme pa bi bilo onemogočeno tudi helikoptersko reševanje. Tokrat k sreči ni bilo tako.

Napisal: Martin Česnik

 17.07.2015 08:53
Helikoptersko reševanje na Nanosu 15.7.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije