Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 06.08.15

Primorski dnevnik: Pohod na Triglav / Slovenska planinska transverzala v enajstih dneh

Pohod na Triglav

Planinsko društvo Integral prireja letos že 39. tridnevnipohod na Triglav. Da bi bila ponudba čim pestrejša in bi nudila užitek čim večjemu številu pohodnikov, si odborniki društva vsakič zamislijo po tri različne vzpone, ki se razlikujejo bodisi po smeri pristopa, bodisi po težavnostni stopnji.

Slovensko planinsko društvo Trst se že več let pridružuje pobudi pobratenega društva iz Ljubljane in s tem nudi svojim članom možnost, da se na očaka povzpnejo tudi po neobičajnih poteh ali da uživajo na brezpotjih.

Letošnji pohod se bo odvijal od petka, 21. avgusta do vključno nedelje, 23. avgusta 2015, ko se bodo udeleženci vseh treh pohodov zbrali na Planini pri Jezeru. Pohodniki bodo izbirali med bolj ali manj zahtevnimi vzponi.

Zelo zahtevna je tura, ki vodi na Triglav - čez Luknjo. Pohodniki se bodi zbrali v Vratih in se preko Luknje in čez Plamenice povzpeli na Triglav. Nato se bodo spustili do koče na Doliču, od koder se bodo usmerili na pot Mire Debenjakove, po Kanjevčevih policah bodo tako prišli do Zasavske koče na Prehodavcih, od koder se bodo zadnji dan podali do Planine pri Jezeru.

Zelo zahtevna je tudi tura: na Triglav - čez Prag. Tudi ta vzpon se bo začel pri Aljaževem domu v Vratih. Pohodniki bodo nato nadaljevali pot v smeri proti severni steni Triglava, po navpičnem kaminu se bodo s pomočjo jeklenice povzpeli čez Prag in naprej do Kredarice od koder se bodo spustili do koče Dom Planika. Od tod jih bo pot vodila preko Triglavske škrbine na vrh, sestopili pa bodo preko Malega Triglava na Planiko. Od tod bodo nadaljevali pot pod Šmarjetno glavo do Doliča, do prelaza Hribarice in po brezpotju po dolini za Debelim vrhom proti Planini pri Jezeru.

Razmeroma laka pa je tretja tura, speljana mimo vrha Triglava. Iz Mojstrane se bodo pohodniki podali v Krmo in do Kovinarske koče, prečkali Bohinjska vratca ter prespali v Vodnikovem domu. Naslednjega dne bodo pot nadaljevali preko Planine Voje, planine pod Mišelj vrhom, Planine Laz in Planine pri Jezeru, kjer se bo v nedeljo slovesen zaključek letošnjega pohoda.

Pohodni, ki bo izbral prvo ali drugo turo, mora imeti poleg vremenu primerne obleke in dobre obutve tudi varovalni pas, samovarovalni komplet in čelado.

Število mest za posamezne pohode je omejeno, prijava je možna najkasneje do ponedeljka, 17. avgusta. Za informacije in vpis lahko pokličete na tel. številko 3384913458, odgovarja Franc.

Slovenska planinska pot v enajstih dneh

Zgledi pohodništva in aktivnega preživljanja prostega časa dobivajo tudi v Posavju nove razsežnosti. Letos bo meje vztrajnosti na 630 kilometrov dolgi Slovenski planinski poti preizkušal Andrej Martinčič, gorski maratonec, gornik in član orientacijskega kluba Brežice, ki se bo na pot odpravil 7. avgusta. Martinčič se bo na pot podal v Radvanjah v Mariboru, start bo v petek, ob 6. uri, šesti dan načrtuje, da bo premagal Triglav, svoj cilj pa načrtuje enajst dni pozneje, 17. avgusta v Ankaranu. Gorski tekač iz Krškega meni, da je telesno in psihično dovolj pripravljen na zahtevno tekaško preizkušnjo.

06.08.2015
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije