Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Samo narava za resni turizem ni dovolj

Večer, Maribor - Jasmina Cehnar: Pohorski turistični akterji si želijo več zlasti stacionarnih gostov, ki pa jim nimajo kaj ponuditi. Letošnja sezona za Ruško kočo zadovoljiva, medtem ko na Bellevueju pogrešajo Mariborčane

Narava, mir, lepi razgledi, možnost rekreacije, svež zrak in nižje temperature kot v dolini so kapital, ki na Pohorje poleti privablja številne pohodnike, kolesarje, nabiralce zelišč in uživače vseh sort. V letošnjem vročinskem valu so mnogi Mariborčani in okoličani ohladitev poiskali na Bellevueju, še raje na Arehu, kjer je bilo za kakih deset stopinj hladneje kot v mestu. Večina je prišla z avtomobili, razprostrla odeje ali celo ležalnike in si v prijetnem hladu privoščila kosilo iz prtljažnika.
Tudi v Ruški koči so si meli dlani, saj je bilo gostov predprejšnji konec tedna toliko, da so naročila komaj izpolnjevali. Maksimiljan Klančnik, vodja Ruške koče in predsednik Društva gostincev Pohorja, je z letošnjim poletjem zato zadovoljen, saj so visoke temperature in enodnevni obiskovalci poskrbeli, da je posel stekel. Pogrešajo pa stacionarne goste, ki jih letos praktično ni, pravi - niti Primorcev, ki sicer vsako leto tradicionalno počitnikujejo na Pohorju. "Ne vem, ali je krivo stanje v državi ali to, da Terme Maribor oziroma mi sami Pohorja ne znamo tržiti. Še vedno menim, da bi bilo bolje, da bi dokapitalizirali Športni center Pohorje, saj je imelo podjetje svoje tržišče," je razmišljal Klančnik.

Mrtvilo, nizka potrošnja ...
Z neodobravanjem na Terme Maribor gledajo tudi manjši gostinci na Bellevueju. Hotel Bolfenk je bil namreč doslej večino časa zaprt, s tem pa tudi tamkajšnji bazen, ki ga okoliški gostje niti v najhujši vročini niso mogli uporabljati. Na vrhu Mariborskega Pohorja sezono ocenjujejo slabše kot na Arehu. Govorijo o mrtvilu, nizki potrošnji, razočaranju, ker ni bike parka. Glede na vročino v dolini pa bi letos pričakovali več ljudi. "Zelo smo razočarani nad Mariborčani, nikogar ni gor. Ne vem, kaj se dogaja. Zjutraj ob šestih pridejo pohodniki, ampak gredo mimo. S prodajo kosil je zelo slabo. Imamo pa vsaj nekaj stacionarnih gostov in rezervacij za avgust," o tem, da so dosegli dno, pripoveduje Miroslav Krnič - Mirč, najemnik koče Martinček.
Resnici na ljubo gostje na Bellevueju niti nimajo kaj početi. Koča Koča tik zraven vzpenjače je zaprta, hotel Bellevue naj bi v teh dneh prav tako zaprl svoja vrata, ker znova pridejo gostje iz Izraela, ki ga želijo izključno zase. Okoliški ponudniki sicer od njih nimajo praktično nič, saj Izraelci koristijo le hotel, čez dan pa so odsotni zaradi izletov. Pri zgornji postaji vzpenjače naj bi torej imeli odprto le Car bar, peka palačink in okrepčevalnica ob parkirišču. Naj bi pa zdaj vendarle bolj zaživel Bolfenk.
So pa gostinci zadovoljni, da vzpenjača zdaj ob koncih tedna vozi nepretrgoma med 10. in 16. uro, potem pa vsako polno uro do 19. ure zvečer, kar je Marprom ob vročinskem valu podaljšal do 22. ure. Problem je le, da Mariborčani s tem niso najbolje seznanjeni, saj aktualnega in natančnega voznega reda vzpenjače Marprom vsaj na svoji spletni strani nima objavljenega.
"Poletne turistične ponudbe - razen gostinske - ni. Vsi, ki pridejo sem, se lahko samo sprehajajo in gledajo v zrak," je ocenil Bartolo Lampret, bivši policijski, nato občinski piarovec, ki zdaj svoje priložnosti išče na Pohorju. Tudi on opaža, da večina gostov spije le kavo ali pa še tega ne. "Konje ne vem, ali lahko jahaš, ker ni nikjer nobenega obvestila, ne moreš si izposoditi nobenega prevoznega sredstva. Smerokazi niso enotni, nekateri tudi niso vidni, ker so zaraščeni, polomljeni. Ni klopc, kjer bi se lahko sprehajalec usedel, ni pitnikov ali piknik prostorov, ki bi jih lahko tržili. Tudi prireditev ni kaj dosti. Tiste, ki so, pa so običajno polno obiskane," je še razmišljal Lampret, ki bo naslednje leto, kot pripoveduje, začel ponujati izposojo štirikolesnikov in vodene vožnje z njimi.

Nad kočo Luka dvignil roke
Zadnje turistične številke, ki govorijo o porastu števila gostov v Mariboru, za poletno Pohorje torej ne veljajo. Pohodnikov je morda res več, vendar ti trošijo manj, ugotavljajo Pohorci. Na Trikotni jasi imajo celo nekoliko manj gostov kot lani. Preprosto prevroče je bilo za 20-minutni vzpon do koče, pojasnjuje njen najemnik Marjan Tišler. "Pohodniki se ne ustavijo na borovničkah ali pivu kot včasih. Kriza je, kupna moč Mariborčanov je majhna, kar se pozna povsod v gostinstvu," je dejal. Dodatni udarec za njegov posel je, da letos ni ekstremnih kolesarjev. "V primerjavi s petimi leti nazaj imamo 50-odstotni upad, a nekako gre," pa je povedal Iztok Tomšič, najemnik adrenalinskega parka na Trikotni jasi in letnega sankališča Pohor-jet, ki se je zanimal tudi za najem še vedno zaprtega bike parka, a se je zapletlo s papirji.
Nekoliko višje je Miran Ferk kočo Luka že pred časom zaprl in nad njo nasploh dvignil roke. Tudi pozimi je več ne namerava imeti, ker je najemnina preprosto previsoka, izgube pa prevelike. "Mesec in pol smo imeli odprto tudi v letni sezoni, v glavnem med vikendom. Prometa je bilo ves dan za samo 20 evrov, kar se ne izide, saj samo natakar stane več," je razložil Ferk, ki pa je zadovoljen s tem, da je letos na Pohorje pripeljal več športnih ekip kot lani. Vsi manjši gostinci sicer govorijo tudi o potrebi po povezovanju in skupnem nastopu na tržišču, kjer bi si želeli podporo Term Maribor in agencij, ki bi Pohorje vključevale v svoje pakete. Le tako bodo dobili večdnevne goste, ki bodo na Pohorju tudi prespali. Hkrati se zavedajo, da bo za dosego tega cilja treba ponuditi več aktivnosti kot zdaj. Zgolj narava več ni dovolj, pravi tudi Klančnik, ki govori še o nujnosti ureditve osnovne infrastrukture, denimo ceste proti Osankarici in Rogli. "Društvo se trudi z organizacijo aktivnosti (pohorski pisker, blagoslov cerkve na Arehu, kuhanje jedi iz gob, po novem pripravljajo celo oktoberfest ..., op. p.), ampak smo še v povojih in vezani vsak na svoje delo. Zavod za turizem nam pomaga pri letakih, ampak kar se tiče prodaje, smo še vedno prepuščeni sami sebi. Hoteli smo organizirati vodene izlete, ampak je treba imeti vodiča, riziko zavarovanja ... Dokler ni penzionskih gostov, vse propade, ker se za dve osebi to ne bi splačalo organizirati," križe in težave z zagonom poletnoturističnega Pohorja opisuje Klančnik.
Tomšič pa razlaga, da bo treba v prvi vrsti zagotoviti dolgoročno upravljanje žičnic, sicer vlaganj in razvoja ne bo. Manjši turistični ponudniki na Pohorju so sicer razočarani, da jih župan Andrej Fištravec ni vključil v delovno skupino, ki se ukvarja s tem vprašanjem. "Očitno nismo interesantni," v imenu društva gostincev Pohorje, kjer so načeloma pripravljeni finančno podpreti delovanje žičnic, grenko pripomni Klančnik, ki si je, tako kot vsi drugi, oddahnil, ko je prišla novica, da je koncesijo za še eno sezono dobil Marprom. "Velika stvar je, da je zima urejena s koncesijo. Septembra gremo z Zavodom za turizem v Varšavo, Prago, Budimpešto, Novi Sad, Zagreb, Beograd in Milano prodajat kapacitete. Tukaj si veliko obetamo," je povedal tudi Krnič.

Kupili bi stanovanje
Medtem največji pohorski ponudnik, Terme Maribor, ki obvladuje hotele Habakuk, Arena, Bellevue in Bolfenk, govori o boljših poslovnih rezultatih kot leto poprej. Trenutna zasedenost njihovih hotelov je 80-odstotna, sporočajo. A ne razjasnijo, ali to velja za njihove pohorske ali vse hotele. Zaprtja hotela Bellevue niso potrdili niti informacije, da bodo odprli hotel Bolfenk. "Hotel Bellevue normalno obratuje, je pa sezonsko orientiran. Kar se tiče bazena in velnesa v hotelu Bolfenk, naši gostje raje uporabljajo bazene in savne v hotelu Habakuk," so nedoločno zapisali. Povedali pa so, da na Pohorju izredno pogrešajo bike park. "Drugih resnih vsebin na Pohorju niti ni," so dodali.
So pa gostje, ki na Pohorje prihajajo, vendarle zadovoljni. Minuli konec tedna, ko se je najhujša vročina že polegla, je bilo spet nekaj več pohodnikov in kolesarjev. Ti so nad tamkajšnjo naravo navdušeni. "Super je, tako nam je všeč, da razmišljamo, da bi v dolini kupili stanovanje. S sinom, ki trenira kolesarjenje, greva v strmino, ženo pa pošljeva v šoping," je družinske počitniške plane razložil kolesar iz Hrvaške, zadovoljen tudi s pohorskimi cenami. Te - kava z mlekom ponekod stane tudi okoli 1,7 evra, limonada 2, kosilo v večini koč 10 evrov - se zdijo razumne ali pa se nanje tisti, ki si to lahko privoščijo, ne ozirajo preveč. "Za pohorski pisker sem dal sedem evrov. Meni se to ne zdi veliko, sploh ker je dober in ga poješ v prijetnem okolju. Ne zaupam nizkim cenam - krava je krava, krompir je krompir in to nekaj stane," je ocenil redni obiskovalec Pohorja Slavko Lapajne iz Lenarta.
Si pa pohodniki želijo več klopi, obiskovalci kritizirajo zaprti, propadajoči in nasmeteni hotel Areh, tudi pomanjkanje aktivnosti za najmlajše. "Pogovarjava se, da bi tudi vnuke pripeljala, ampak ne vem, kaj bi jima ponudila. Nekih igral ni. Verjetno bomo šli na razgledni stolp in bo to to," sta razmišljala stalna obiskovalca Pohorja, upokojenca Renata in Zdravko Bauman s Ptuja.

Jasmina Cehnar

BIKE PARKA PA OD NIKODER
V Marpromu odprtje bike parka napovedujejo že od junija, ko naj bi bili dobili okoljevarstveno dovoljenje, s katerim bi lahko legalno odprli eno progo. Dovoljenja še vedno ni, ekstremnih kolesarjev na Pohorju prav tako ne, tudi ne natančnih pojasnil, kaj se z odprtjem parka dogaja. "Po informacijah, ki jih imamo v Marpromu, naj bi se bike park odprl v kratkem, saj za to naj ne bi več obstajale birokratske prepreke," namreč sporočajo iz mestnega avtobusnega prevoznika. Zaradi izpada enega temeljnih poletnih prihodkov Pohorske vzpenjače - prodaje vstopnic za kolesarje - trpi tudi poslovanje. V kakšni meri, upravitelj ne razkriva, pravi pa: "Vsekakor se nekajmesečni izpad kolesarjenja pri poslovanju pozna in upamo, da se bo bike park pred zaključkom sezone le odprl, da bomo lahko sezono vsaj delno označili kot dobro."

NOVA LINIJA ZA ZDAJ NERENTABILNA
Z letošnjim poletjem je med Arehom in Bellevujem vzpostavljena avtobusna linija, ki se ustavlja tudi pri nekaterih kočah ob poti. V sodelovanju z Marpromom je prevoz s kombijem organiziralo Društvo gostincev Pohorja, finančno pomagajo tudi občine Ruše, Hoče in Maribor. Čeprav je cena enosmerne vožnje 1,10 evra, se strošek za zdaj ne pokriva, izgubo pa krije društvo, je povedal Klančnik. "Mislim, da je to pozitiven dodatek k ponudbi. Opažamo, da ga uporabljajo tisti, ki pridejo do Ruške koče peš, a so preutrujeni, da bi se vrnili na Bellevue. Gostje prevoz uporabijo tudi, če jih preseneti nevihta," je povedal predsednik društva. Strošek s kombijem je kar velik, 160 evrov na dan, zato za zdaj vozi le ob sobotah in nedeljah. Da so novo avtobusno linijo ljudje dobro sprejeli, pravijo tudi pri Marpromu. Okvirno na mesec prepeljejo 250 potnikov, še sporočajo.

Vecer.si 29.07.2015

Poleti prevladujejo posamezni pohodniki,
kolesarji, nabiralci zelišč (Sašo Bizjak)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije