Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikopter v gore poletel osemkrat

Delo, Kronika: Reševali so neprevidne planince, oskrbeli pa tudi poškodovana padalca in motorista.

Kranj − Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah in policisti gorske enote so ta konec tedna v gorah posredovali v kar osmih primerih, poroča Bojan Kos, predstavnik gorenjskih policistov za odnose z javnostjo.

V soboto zjutraj je Radovljičan napačno vstopil v Hanzovo pot proti Mojstrovki in se nevarno zaplezal. Poškodovan ni bil, ustrezno opremljen pa tudi ne. Takoj po reševanju je že sledilo novo reševanje na Mangartu, kjer se je pri skoku huje poškodoval padalec, in še eno na poti za Cmirom proti Vratom, kjer je s poti padel starejši planinec.

Ekipa je popoldne reševala tudi motorista, ki je z motorjem po cesti padel pod Vršičem, zvečer pa še Hrvatico, ki si je zaradi neustrezne obutve med hojo s Prehodavcev proti Koči pri Triglavskih jezerih poškodovala nogo.

V nedeljo že zgodaj zjutraj je ekipa s Staničevega doma v jeseniško bolnišnico prepeljala planinko, ki zaradi poškodbe kolena ni mogla nadaljevati poti, kasneje pa je posredovala še trikrat. S Prisanka je rešila planinko s poškodovano nogo, plezalca na Draškem vrhu, ki se je lažje poškodoval zaradi odloma kamnitega oprimka, na Breškem Jalovcu pa je iskala jadralnega padalca.

V izogib nesrečam policisti svetujejo, da se obiskovalci gora ustrezno pripravijo na planinski vzpon ali pohod, in jim priporočajo varno in previdno hojo. Poseben poudarek naj namenijo vremenu, opremljenosti in obutvi, ustrezni izbiri poti, psihofizični pripravljenosti, varni hoji, počitkih in varni vrnitvi domov.

Dolžnost vsakega obiskovalca gora je, da ob nesreči pomaga v okviru svojega znanja, izkušenj in možnosti. V nesreči naj poškodovanega najprej zavaruje pred nadaljnjimi poškodbami in mu nudi prvo pomoč. O nesreči pa čim prej obvesti tudi gorsko reševalno službo na številko 112 ali policijo na številko 113.

  06.07.2015 10.40


Bilten URSZR - 06.07.15 | 05.07.15



Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah in policisti gorske enote so ta konec tedna v gorah posredovali v kar osmih primerih. Foto: GRS Tržič

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije